Azok az emberek, akik kalóriaszegény diétát folytatnak, ugyanazt a mennyiségű súlyt veszítik el, ha 5 és fél vagy 8 és fél órát alszanak éjjelenként. Azonban azoknál, akik 8,5 órát alszanak, leginkább zsírvesztés figyelhető meg, míg akik 5,5 órát alszanak, elsősorban izmot veszítenek zsír helyett egy nemzetközi orvosi folyóirat szerint.

A chicagói egyetem kutatói szerint a megfelelő mennyiségű alvás hozzájárul a kívánt testsúly eléréséhez. Tíz túlsúlyos nőt és férfit vizsgáltak egy alváskutató központban két héten keresztül különböző időszakokban. Alacsony kalóriatartalmú diétát követtek mindannyian. Az első két hetes időszakban 8,5 órát aludtak éjjelente, míg a következő két hetes periódusban csak 5,5 órát aludtak.

Bár az alvásidő nem befolyásolta a teljes súlyveszteséget, átlagosan 3 kg-ot veszítettek súlyukból a fogyókúrázók.

A kutatók megfigyelései:

Azoknál, akik 8,5 órát aludtak a zsírveszteség 50%-os volt. Míg azoknál, akik csak 5,5 órát aludtak, 25%-os zsírvesztés jött létre, tehát 55%-kal kevesebb zsírt vesztettek, mintha 8,5 órát aludtak volna. A többi súlyvesztés izomvesztésből állt.

Dr. Plamen Penev, a chicagói egyetem orvosprofesszor helyettese elmondta: „A paciensek ugyanannyi súlyt vesztettek, de ennek összetétele eltérő volt”.

A súlycsökkentő diéták mindig együtt járnak kis mennyiségű izomvesztéssel. A diétázóknak arra kell törekedniük, hogy minél kevesebb izmot veszítsenek el. Ezt testmozgással tudják orvosolni. Azonban, ha nem alszanak eleget, alááshatnak minden olyan törekvést, amely arra irányul, hogy az izomszövet ne kezdjen el csökkenni.

{$up_uri}sman.jpg


Mennyi alvásra van szükségem? Mit jelent az alvás?

Amikor alszunk, az érzékszerveink és motoros aktivitásunk viszonylag fel van függesztve, teljes vagy részleges eszméletvesztés áll fenn, az izmaink inaktívak. Az alvás a szervezet pihenési fázisa. Alvás közben a test új csontokat, izmot és idegszöveteket épít, ez az időszak a növekedés és javítás időszaka - egy fokozott anabolikus állapot. Gyakorlatilag minden állat alszik, beleértve az emlősöket, madarakat, hüllőket, kétéltűeket, halakat.

Az alvást olyan hormoncsoportok váltják ki, amelyek megfelelnek a testünk, illetve a környezet utasításainak. Az alvás időnk ¾-ében az úgynevezett nem-gyors szemmozgású időszakban nem álmodunk. Az álmok a gyors szemmozgású időszakban fordulnak elő.

Az, hogy egy egyénnek mennyi alvásra van szüksége, sok tényezőtől függ, beleértve a kort, általános egészségi állapotot, napi rutint, egyéni biológiai órát.

Az alábbi számok kor alapján vannak meghatározva.

Újszülött baba: legalább 18 óra
1-12 hónapos babák: 14-18 óra
1-3 éves korig: 12-15 óra
3-5 éves korig: 11-13 óra
5-12 éves korig: 9-11 óra
Tinédzserek: 9-10 óra
Felnőttek: 7-8 óra
Terhes nők: legalább 8 óra

A fenti számokat csak útmutatóként kell kezelni, az egyének szükségletei jelentősen eltérhetnek.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!