A füge a Közel-Keleten őshonos és egyike a legelső termesztett gyümölcsöknek. Törökország, Görögország és Kalifornia látják el jelenleg a világot ezzel a csodálatos gyümölccsel. A füge az eperfák családjába tartozik és leggyakrabban szárított formában kapható, mivel friss gyümölcsként gyorsan romlik. Bármilyen formában is fogyasztjuk, elképesztő egészségügyi előnyöket biztosít.

100 gramm gyümölcs 250 mg kalciumot tartalmaz, míg ugyanennyi mennyiségű tejben csupán 118 mg található. Továbbá jó forrása a magnéziumnak, réznek, vasnak, foszfornak, A-, B1- és B2-vitaminnak, mangánnak és káliumnak, ami segít szabályozni a vércukorszintet.

A fügében található rostok segíthetnek az elhízott emberek fogyásában, de körültekintésre van szükség, mivel a túlfogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Ezen kívül segíti a bélműködést is és enyhíti a székrekedést.
A füge kis mennyiségű nátriumot tartalmaz, ami segít csökkenteni a magas vérnyomást.  A kezdeti időktől használják a libidó fokozására, ehhez áztassunk be este 2-3 fügét bio tejbe, majd reggel fogyasszuk el. A fügében lévő kálium segít megelőzni a vizelettel történő kalcium veszteséget. Továbbá megelőzi a makula degenerációt és rostjainak köszönhetően enyhíti a torokfájás vagy torok fertőzés tüneteit.

A szárított füge omega-3, omega-6 és polifenol tartalma csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Magas rosttartalma segít a mell- és vastagbélrák megelőzésében. Nagyon hatásos a légzési problémák, mint az asztma és szamárköhögés kezelésére. Használható láz, kelések, tályog, fülfájás és nemi betegség esetén is. A fügelevél csökkenti a triglicerid szintet, segít megelőzni az elhízást és a szívbetegségeket. A levél rágása és lenyelése bizonyítottan segít a fekélyek kezelésében.

Édes izének köszönhetően használható cukor helyett, valamint lekvárt, pitét és befőttet is készíthetünk belőle.  

A teljesen érett gyümölcsnek legmagasabb az antioxidáns tartalma. Hűtőben tartva 2-3 napig is eláll. Fogyasztás előtt mossuk meg! Csomagoljuk vagy takarjuk le, hogy megvédjük és megakadályozzuk, hogy elnyelje más élelmiszerek szagát. A még nem érett fügét szobahőmérsékleten, közvetlen Naptól védve kell tárolni. A szárított gyümölcsöt tárolhatjuk szobahőmérsékleten vagy hűtőben is, de mindenképpen tárolóedényben, hogy megakadályozzuk a kiszáradástól.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!