A vöröshagyma, a fokhagyma, a póréhagyma egyaránt a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Ki más, mint a világ legnagyobb botanikusa, Linné sorolta be az akkor ismert hatezer növényfaj közé helyesen. Talán a legöregebb a póréhagyma, mert már egy négyezer éves báránypörkölt receptjében is szerepel egy Babilonban talált ékírásos agyagtáblán.

Európában a görögök és főként a rómaiak terjesztették el. Afrikában, az ókori Egyiptomban a hagyma alapvető élelmiszernek számított. Különös, misztikus tulajdonsággal ruházta fel a hagymát a mitologikus gondolkodás (tehát még jóval a vallások megjelenése előtt).

Pl. a vöröshagyma távol tartja a betegségeket, a fokhagyma a híres vámpírűző, a tűzbe dobott hagyma elűzi a balszerencsét, hagymával álmodni jót jelent.

Ha hagymát szelünk, egy jellegzetes, magas kéntartalmú vegyület kerül a levegőbe, a tiopropán-kéndioxid. Ettől elered a könnyünk, és a könny ugyan az, ami nagy bánatkor, fájdalom esetében vagy akár nagy örömünkben, meghatottságunkban jelenik meg a szemünk sarkában. Hát hogyne tulajdonítottak volna neki különleges tulajdonságot, „mágikus hatásokat”.

Minden részét felhasználjuk, még a barna héját is. Teának kiváló köhögés csillapító. Féreghajtó hatását már az ókorban is ismerték. Magas illóolaj tartalma miatt a légzést könnyíti, a lázat csillapítja.
 
Mivel illóolaj tartalma igen magas, ezért pl. epekövességben, megtört epehólyaggal élők nem nagyon tudják fogyasztani, mert puffadást, epegörcsöt okozhat. Szelén és szilícium tartalma sem elhanyagolható. Paracelsus, a középkor legnagyobb orvosa valóságos patikának tartotta. Ízületi fájdalmakra,  torokgyulladásra ajánlotta és ez is helyes megfigyelése volt, Illóolajai csökkentik a magas vérnyomást.
 
C-vitamint, B vitaminokat, valamint számottevő mennyiségben foszfort, rezet, cinket, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Illóolajai főleg olajban, zsírban oldódnak jól ki, ezért alapja az olajban párolt hagyma sok-sok ételnek.

Már napi fél hagyma rendszeres fogyasztása is véd az infarktussal szemben. Természetes antibiotikus hatása révén, az antibiotikumok felfedezése előtt a fertőző betegségek legjobb ellenszereként tartották számon.

Az Újvilágba  a Mayflower-rel érkezett meg Európából a hagyma, cserébe kaptuk a krumplit, a kukoricát, a burgonyát, a dohányt, stb.
 
Az a hagyma a legízletesebb és a leghatásosabb, ami a legtöbb könnyet csalja a szemünkbe és a legjobban csíp. Ilyen a méltán világhírű makói hagyma is. Aki teheti, az naponta fogyasszon el egy fél fej hagymát minden nap.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!