A Stevia több száz éve ismert, kiváló édesítőszer, amit a Dél-Amerikában élő guarani indiánok ismertettek meg velünk. Az ő történelmük és a Stevia története kísérteties hasonlóságokat mutat.

A Stevia 173 C fokig hő stabil, tehát sütéshez és főzéshez is használható, a kalória tartalma nulla, megvéd a fogszuvasodástól, nem okoz elhízást, szürke hályogot, cukorbetegséget, mint diadalmas ellenfele a cukor, sőt, támogatja a szervezet természetes immunitását. Kb. 300-szor édesebb, mint a cukor, ezért nagyon keveset kell felhasználni belőle. Ezért 2010-ig az USA-ban nem volt engedélyezett csak, mint kozmetikum, majd hirtelen minden engedélyt megkapott és élelmiszernek minősítették. Ugyan ez történ 2011-ben az Európai Unióban is (a franciák kivételek, ők ugyanis már korábban sem tartották be ezt az ostoba és káros rendeletet).

Szóval a Stevia sokkal jobb, mint a cukor, nincs semmilyen káros mellékhatása, korunk népbetegségének leküzdésében (cukorbetegség) az egyik leghatékonyabb fegyverünk lehet.

Lehet, hogy hamarosan sok százmillió ember fogja köszönni egészségét a guarani indiánoknak. De kik is volt ők? Egy törzs, mely fénykorában 130 ezer lelket számlált és  a mai Brazília, Argentína és Paraguay határán élt a dzsungelben.steviasugar.jpg
 
A jezsuiták a törzs nagy részét megtérítették, csodás templomokat emeltek az őserdő közepén, megtanulták a földművelést, az állattenyésztést. A templomok körül  települtek le, közösséget alkottak, amit redukciónak neveztek. A föld, a ház, a termés közös tulajdonba került, vezetőiket maguk választották, megtanultak írni és olvasni, így törvényeiket írásban lefektették és betartották.

Ezek a kolóniák nagyon csípték a portugál és spanyol nagybirtokos szemét, akik ezekben az emberekben csak rabszolgákat láttak, akiket halálig lehet dolgoztatni vagy eladni. De védték őket a jezsuiták és IV. Fülöp spanyol király, aki engedélyezte, hogy lőfegyvert vásároljanak önvédelmük céljából, melynek eredményeképpen  legyőzték a portugálokat. A templomok mellé kórházakat emeltek és iskolákat létesítettek.
 
Így éldegéltek, míg el nem jött 1735 gyászos esztendeje. Ekkor a jezsuiták nagyon meggyengültek,  a redukciók nagy részét átadták Portugáliának, ill. a rendet kitiltották a spanyol korona területeiről.

Ezzel megkezdődött ezeknek a telepeknek a felszámolása, lakosainak brutális kiirtása, ill. akik a vérengzéseket túlélték, azokat eladták rabszolgának.

Csodálatos film szól erről  az időszakról - The Mission - Robert De Niro, Jeremy Irons, Ray McAnally főszereplésével, még a zenéje is figyelemre méltó, Morricone komponálta. Kései méltó tisztelgés ezek előtt az emberek előtt. Gondoljunk rájuk, mikor teánkat, kávénkat kortyolgatjuk egy morzsányi Steviával ízesítve.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!