A legnagyobb orvosi tanulmányok, melyek a túlsúly egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták, megállapították, hogy a kis túlsúly is növeli a korai elhalálozás kockázatát.

{$up_uri}plump.jpg

Forrás: New England Journal of Medicine

A túlsúly megnöveli a szívbetegségekből, agyvérzésből és bizonyos ráktípusokból eredő halálozás rizikóját. Sok kutató azt gondolta, hogy a kis túlsúly csak nagyon kis mértékben rontja életkilátásainkat, sőt, sok esetben még pozitív hatással is lehet arra.

Egy friss kutatás során 1,5 millió embernél vizsgálták a túlsúly egészségügyi hatását és megállapították, hogy a túlsúlyos emberek 13%-kal nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt az egészséges testsúlyú társaikhoz képest.
Az American Cancer Society egyértelműen megállapítja, hogy minden túlsúly káros és egyáltalán nem előnyös.

A kutatás során több csoportra bontották a résztvevőket és megállapították, hogy a legalacsonyabb halálozási rizikó azoknál a nem dohányzó, egészséges nőknél jelentkezett, akiknek a testtömeg-indexe 22,5 és 24,9 között volt.

Hozzájuk viszonyítva a túlsúlyos részvevőknél 13%-os rizikó növekedést mértek. Az elhízott résztvevők rizikó növekedése 44 és 88% között mozgott. Az extrém elhízott, rendkívüli túlsúllyal rendelkező résztvevőknél 2,5-szeres rizikó növekedést mértek!! Az ő esetükben tehát 2,5-szer gyakoribb az idő előtti elhalálozás.

A fenti számok elég megdöbbentőek, főleg annak tükrében, hogy modern világunkban egyre többen szenvednek a túlsúly negatív hatásaitól. Amerikában pl. a felnőtt lakosság 2/3-a túlsúlyos.

A tanulmány legfontosabb tanulsága, hogy a túlsúly tekintetében „zéró toleranciát” kell alkalmaznunk. Megdőlt az a korábbi állítás, mely szerint a kis túlsúly egészséges. Erről sajnos szó sincs. Életkilátásaink és életminőségünk javítása céljából arra kell törekednünk, hogy a lehető legkisebb túlsúllyal rendelkezzünk!

Ennek érdekében megfelelően kell táplálkoznunk és nem hanyagolhatjuk a rendszeres mozgást sem. Kis változtatásokkal már nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessünk.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!