A kávénak, a teának és a kakaónak a központi idegrendszert stimuláló hatása egyértelműen a bennük található koffeinnek tulajdonítható.

A koffein bomlásakor teofillin, teobromin és paraxantin keletkezik (ez utóbbi főleg a kakaóban van jelen). A teobromin felelős elsősorban a kávé, tea fogyasztása után jelentkező vízhajtó hatásért.
A másik bomlásterméke a teofillin a hörgőket tágítja, míg a paraxantin a zsírraktárakból zsírsavakat szabadít fel, és ezzel extra energiához juttatja a sejteket.

A koffein könnyen bejut az agyba és szerkezeti hasonlóságánál fogva ott az adenozin receptorokhoz kötődik. Az adenozin az idegsejtek aktivitását csökkenti, de mivel a koffein elfoglalja az adenozin helyét, ezért ez a hatás nem tud érvényesülni. A következmény: élénkség, álmatlanság, nyugtalanság, nagyobb adagban remegés.

A több ezer éves múltra visszatekintő tea fogyasztása során is ugyan olyan koffeint viszünk be a szervezetbe, mintha kávét innánk. A legkevesebb koffeint a fehér tea tartalmazza, többet a zöld és a legtöbb a fekete teában van.

A kávé múltja közel sem ilyen régi, alig 1100 éves. Etiópiából származik a cserje, melynek élénkítő hatását saját birkáin egy Káldi nevű birkapásztor figyelte meg először.

A kávéban is és a teában is a koffein elsősorban rovarölő szerként viselkedik.

A molekula igen ellenálló: kibírja a pörkölést, főzést is. 1819-ben azonosították először a koffeint (Ferdinand Runge), aki ezt a munkát éppen Goethe kérésére végezte el. A molekula szerkezetét azonban Emil Fischer állapította meg, aki 1902-ben elsősorban ezért a felfedezéséért kapott Nobel díjat.

A kávéból a koffein részben, de soha nem teljes egészében eltávolítható, ez esetben számolnunk kell a koffein kivonásakor visszamaradó vegyszermaradványokkal is. Van olyan koffein mentes kávé, amit folyékony széndioxidos mosás (szuperkritikus folyadék extrakció) segítségével állítanak elő, mely esetben vegyszer maradékkal nem kell számolnunk.

Van azonban VALÓDI koffeinmentes kávécserje is, hol máshol, mint Etiópiában? Az ebből készült kávé biztosan koffein és vegyszer mentes.

Sok fogyókúrás szer tartalmaz zöld tea keveréket, port, stb., mert a paraxantin a zsírsavak zsírsejtekből történő felszabadításával a zsírvesztést elősegíti.

A gyenge minőségű multivitaminok is a koffein és a jód kombinációját használják ki, mert ilyenkor a készítmény bevétele után az ember frissnek, erősnek, élénknek érzi magát igen hamar, amit hajlamos a vitaminoknak tulajdonítani, noha azok pozitív hatása ilyen hamar még nem érvényesülhet. Ezeket a TRÜKKÖS KÉSZÍTMÉNYKET, HA LEHET, KERÜLJÜK EL!

Az energia italokban túl sok koffein van, amit sok cukorral, taurinnal, és néha jóddal kombinálnak. Felejtsük el őket!

A túlzott koffein fogyasztás szívritmus zavarokat (szinte bármelyiket) provokálhat, erőteljesen fokozza a gyomorsav termelődését (tehát nem is fogyaszt), álmatlanságot, ingerlékenységet okoz és bár látszatra gyorsabban, jobban megy tőle a munka, fürgébb az agyunk, de sokkal több hibával dolgozunk. Alkohollal kombinálva ezek a káros hatások megsokszorozódnak. Részeg ember kávétól soha nem lesz józan (!!!), de a kettő kombinációja sok esetben életveszélyes lehet (kóla- vörösbor, kávé- konyak, stb.).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!