A felnőtt lakosság 67%-a, a 14 év alatti gyermekek pedig 27%-a elhízott. Sokan szeretnének fogyni, de a fogyókúrák hatása átmeneti és 10 év múltán 98%-uk visszahízik. Nem érdemes szépíteni a tényeket. Az elhízott nők vagy már most cukorbetegek, vagy azok lesznek (100%-ban)  5-10 éven belül. Az elhízott férfiaknál kicsit jobbak a sanszok, de nem követünk el nagy hibát, ha minden elhízott embert cukorbetegnek tekintünk.

A cukorbetegségnek (2-es típusú) van két megelőző stádiuma, az IGT és az IGF, de ezek is ugyan olyan veszélyt jelentenek pl. a szív-, és érrendszeri betegségek vonatkozásában, mintha a cukorbetegség már kialakult volna.
 
Az elhízás kialakulásában vitán felül a legnagyobb szerepe a táplálkozásnak van. Ezt követi csak a mozgás hiány. Az ember nagyon hatékonyan működik, tehát pl. egy csoki torta kalóriatartalmát, ha mozgással akarjuk ledolgozni, akkor egy óra intenzív testedzés szükséges. A legjobb lenne nem megenni. obesewoman56.jpg

Akkor mit tehetünk? Az alacsony szénhidrát + alacsony kalória bevitel + magas fehérje bevitel alapokon álló diétával az első fél évben hatékonyan lehet fogyni. De a visszahízást meggátolni csak akkor lehet, ha ehhez már társul napi egy óra séta vagy fél óra úszás, heti 75 perc kocogás is.
 
Milyen eszközeink vannak, amik segíthetnek a diétánk kialakításában?

1, Young pHorever ital, 41 zöld növény vizes szuszpenziója, amit minden nap frissen kell elkészíteni és naponta 2x7 dl-t elkortyolgatni. Szénhidrát tartalma közel 0, kalória tartalma szintén közel 0.

2, Napi 2x3 dl Bios Life Slim. Az élelmi rost bevitele 40 g, kalória 0, szénhidrát közel 0.
 
3, Nem panírban sült, fehér húsok fogyasztása, naponta 120 g (szénhidrát tartalma 0, kalória tartalma közepes, fehérje tartalma magas). Az esszenciális zsírsav tartalma is alacsony, ha csak nem tengeri halról van szó, ezért omega 3-6-9 készítmény (2x1 kapszula) javasolt még mellette.

4, Kenyérből a zabkenyér a legjobb. Élelmi rost tartalma magas, szénhidrát tartalma alacsony, fehérje tartalma közepes, kalória tartalma közepes.
 
5, Semmit ne édesítsünk, ill. amit édesíteni kell, azt ne együk meg.

Ha ez a diéta fizikai aktivitással is párosul, akkor a diéta során nem izmot fogunk veszíteni, hanem csak zsírszövetet. A mozgás az alapanyagcserét növeli még a mozgás utáni napokban is, tehát az ember ilyenkor többet ehet, és mégsem hízik el. A mozgásprogram megtervezésekor és a diéta kialakításakor figyelembe kell venni egyéb, esetleg meglévő betegségeinket is. Tehát egyénre szabott diéta is és mozgásprogram javasolt, amihez szakember véleményét kérjük ki. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!