Ahhoz, hogy megértsük, miért a mediterrán étrend a világ legegészségesebb és valószínűleg legízletesebb étrendje, először meg kell ismerkednünk az élelmiszer szinergia fogalmával. Élelmiszer szinergián azt értjük, mikor bizonyos élelmiszerek egymással történő kombinációja sokkal erősebb egészségvédő hatást képes kifejteni, mintha az összetevőket külön-külön fogyasztanánk.

Pl. a paradicsomban levő likopin daganat ellenes hatása jelentős mértékben fokozható, ha brokkolival együtt fogyasztjuk (Journal of Nutrition). Azonban az élelmiszer szinergia mit sem ér, ha bizonyos ételek (zöldségek, gyümölcsök, stb.) társítása ehetetlen ízű keveréket képez. 

A mediterrán étrendben éppen az a különleges, hogy miközben számtalan kiváló ételszinergia figyelhető meg, mindezt úgy éri el, hogy az ízek, az aromák is szinergiát képeznek.
 
A mediterrán diéta előszeretettel használja a teljes kiőrlésű gabonákat, a halakat (főleg tengeri halakat), valamint a friss hüvelyeseket. Az olíva olaj meghatározó, de e mellett részét képezik az olajos magvak (fenyőmag, dió, mogyoró), valamint nagyon sok és színes zöldségfogyasztás is jellemzi. 

Magas a citrusfélék és más gyümölcsök fogyasztása is, valamint a hagymafélék minden formája (vöröshagymák, fehérhagymák, lilahagymák, fokhagyma, medvehagyma). A rendkívül gazdag zöldség és gyümölcsválaszték a fitokemikáliák egész tárházát nyújtja, így véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, a rákbetegségek többségével szemben. 

A mediterrán étrend mellett az elhízás gyakorisága csökken, az öregedési folyamatok a magas antioxidáns tartalom miatt lelassulnak. 

Ritkább a cukorbetegség és a mediterrán étrend mellett a halálozás rizikója 20-25 %-kal kisebb, mint a más étrenden élők esetében. 

Nagyon fontos külön is megemlíteni az avokadót. Zsírsavai csökkentik az ártó koleszterin szintjét (LDL), növelik a védő koleszterin szintjét (HDL), daganatsejt gátló alfa karotinban és béta karotinban is nagyon gazdag. E vitamin és lutein tartalma is kiemelkedő. 

A káposztafélék, a retek, a torma védik a májat, segítik a májsejtek regenerálódását és támogatják a máj méregtelenítő funkcióit. 

A mandula tej sokkal egészségesebb, mint a tehéntej. A fehérje tartalma a tehéntejnek a háromszorosa (testépítők figyelem!), ugyanakkor sok növényi omega-3 zsírsavat is tartalmaz, valamint emésztést elősegítő rostokat. Az íze is kiváló.
 
A mediterrán ételek szemre is tetszetősek, nagyon finomak és nagyon egészségesek. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a mediterrán konyha az nem csak, sőt, egyáltalán nem a tésztákat, a pizzát és a pastát jelenti. Ezek éppen olyan hibás sztereotípiák, minthogy a magyar konyha az a gulyást és a rántott húst jelentené.

A mediterrán konyha rendkívüliségét a Földközi Tenger mentén lakó népek konyhája jelenti. Van ebben olasz, francia, görög, török, marokkói, egyiptomi, spanyol,  libanoni, izraeli, stb., éppen ez a sokszínűsége emeli minden más étrend fölé. Régen ezek a területek mind egy birodalomhoz, a Római Birodalomhoz tartoztak. Már Lucullus és Apicius idejébe kísérlet történt ennek szintézisére, amit máig megmaradt írásaik (receptjeik) tanúsítanak.
Valamikor az egész Dunántúl is részét képezte ennek a birodalomnak (Pannónia). Zöldség és gyümölcskultúráink, szőlőink, boraink gyökerei ide vezetnek. Mi akadálya van hát annak, hogy ismét felfedezzük gyökereinket?

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!