Tudjuk, a vitaminok egy része a hőkezelést nem bírja, és hamar elbomlik. Az egyik negatív rekorder a C-vitamin, ami már 20 percnyi 100 C fokos főzés mellett teljesen elbomlik. 

Még labilisabb az A-vitamin, ami néhány perc főzést sem bír ki. Vannak azonban igen ellenálló vitaminok is. A B1 vitamin 120 fokos vízben egy óra alatt bomlik le, a B2 vitamin 5 órányi főzést is kibír a D vitamin is 120 fokon  csak négy óra múltán bomlik le. Az E vitamin még a 170 fokot is kibírja, de csak 2 óráig.
 
A sütés azonban nehéz dió. Sütéskor a sütő hőmérséklete eléri a 200-350 C fokot is. Ennek a hőségnek semelyik vitaminféleség nem képes ellenállni és néhány perc alatt teljesen elbomlanak. 

A makrobiotika éppen erre hívja fel a figyelmet, amikor a nyers zöldségek fogyasztását preferálja.
 
Minden esetre a rövid főzés, párolás a vitaminok nagy részét még nem pusztítja el, de az étel általa könnyebben emészthetővé válik.
 
Az ásványi anyagokkal a helyzet egészen más. Azokat sem a főzés sem a sütés nem károsítja a legkisebb mértékben sem, viszont főzéskor, sütéskor gyakran átkerülnek a főző lébe, amit sokszor nem használunk fel, hanem elég helytelen módon kiöntünk. 

A főzés és sütés során a táplálékban lévő fehérjék aminosavai sem bomlanak le, sőt, biohasznosulásuk javulhat. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!