Mivel a mogyorót a földből szedik ki, ezért hosszabb néven földimogyorónak is nevezik. Egész évben könnyen beszerezhető termék szerte a világon.
Sok háztartásban kifejezetten rágcsálnivalóként fogyasztják. A mogyoró igazából a hüvelyesekhez tartozik, de mivel a diófélék (mint például a mandula, kesudió, stb.) minden tulajdonságával rendelkezik, ezért a diófélék családjába is tartozik.
A mogyoró jótékony hatása
1. Kiváló energiaforrás:
A mogyoró vitaminokat, ásványi anyagokat, tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, ezért kiváló energiaforrás.
2. Koleszterol:
Csökkenti a „rossz” koleszterolt és növeli a „jó” koleszterol szintet a szervezetben, méghozzá a mono-telítetlen zsírsavaknak, különösen az olajsavnak köszönhetően, amely megelőzi a szívkoszorúeret érintő betegségek kialakulását.
3. Növekedés:
A mogyoró gazdag proteinben. A bennük lévő aminosavak segítik a növekedést és a szervezet fejlődését.
4. Gyomorrák ellen:
A mogyoró magas koncentrációban tartalmaz polifenolos antioxidánsokat. A p-kumarinsav csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát, mivel visszaszorítja a rákot okozó nitrogén-aminokat.
5. Szívbaj, idegbetegségek, Alzheimer-kór és fertőzések ellen:
A mogyoróban található polifenolos antioxidáns, a rezveratrol hatékonyan előzi meg a szívbaj, a rák, az idegbetegségek és a vírusos-, valamint gombás fertőzések kialakulását.
6. Csökkenti az infarktus kockázatát:
Megint csak az antioxidáns rezveratrol akadályozza meg az infarktus kockázatát, mivel növeli a nitogén-oxid termelését.
7. Antioxidánsok:
A mogyoró nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ezek az antioxidánsok még aktívabbá válnak, ha a mogyorót megfőzzük. Így csökkenthetőek a szervezetben termelt szabadgyökök okozta károk.
8. Védi a bőrt:
A mogyoróban található E-vitamin segít fenntartani a nyálkahártya sejtjeinek épségét és a bőrt, és ezért véd a szabadgyököktől és a nagyobb károktól.
9. A mogyoró olyan vitaminokat tartalmaz, mint a complex B-vitamin, a niacin, a riboflavin, a tiamin, a B6- és B9-vitamin, a pantoténsav, stb.
10. Ásványi anyagok:
Kálium, mangán, réz, kalcium, magnézium, vas, szelén és cink – csak néhány azok közül az ásványi anyagok közül, melyek a mogyoróban találhatóak és létfontosságúak a szervezet számára.
11. Epekövek:
Hetente 3 dkg mogyoró vagy két evőkanál mogyoróvaj 25%-kal csökkenti az epekövek és az epehólyag betegségek kialakulásának kockázatát.
12. Megakadályozza a hízást:
Azok a nők, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak mogyorót vagy mogyoróvajat, kevésbé hajlamosak az elhízásra.
13. Végbélrák:
A mogyoró csökkenti a végbélrák kialakulásának kockázatát, kifejezetten a nőknél. A mogyoróvaj fogyasztásával (legalább két kanál hetente kétszer) a nőknél 58%-kal, a férfiaknál 27%-kal csökkenthető a végbélrák kialakulásának kockázata.
14. Jó hatással van a termékenységre:
A teherbe esés előtt és a terhesség korai szakasza alatt fogyasztva a folsav akár 70%-kal is csökkentheti annak a kockázatát, hogy a baba komolyabb velőcsőzáródási rendellenességgel jöjjön világra.
15. Szabályozza a vércukrot:
A mogyoróban lévő mangán segíti a kalcium felszívódását, valamint a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjét, illetve szabályozza a vércukrot is.
16. Hatékony depresszió ellen:
Az alacsony szerotonin szint depressziót okozhat. A mogyoróban található triptofán növeli ennek az anyagnak a termelését, így segít a depresszió legyőzésében.
A mogyoró bőrre gyakorolt jótékony hatása:
Nem csak elűzi az éhségrohamokat, de a mogyoró fogyasztása a bőrre is jó hatással van, mivel az sima, rugalmas és fiatalosabb lesz tőle.
A mogyoró hatása néhány pontban:
17. A mogyoróval - gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt - olyan bőrbetegségek is kezelhetőek, mint a pikkelysömör és az ekcéma. A mogyoróban lévő zsírsavak ugyanis csökkentik a duzzadást és a bőr pirosságát. A mogyoró ezenkívül E-vitamint, cinket és magnéziumot tartalmaz, amelyek ragyogóvá teszik a bőrt és azokat a baktériumokat is elpusztítják, amelyek a pattanások kialakulásáért felelnek. A protein pedig segíti a sejtek regenerációját.
18. A mogyoró viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz zsírsavat, amelyek az agy idegsejtjei számára létfontosságúak. Ezek a sejtek segítenek a stressz és a hangulatingadozások kezelésében, így akár a ráncok és a fakó bőr is megelőzhető vele.
19. A diófélékben lévő rost segít megszabadulni a méreg- és salakanyagoktól. A szervezetben lévő méreganyagok a külső megjelenésre is hatással vannak, pattanásokat, fakó és zsíros bőrt okozhatnak. Fogyasszon rendszeresen mogyorót, így a méreganyagok gyorsabban kiürülnek a szervezetéből és a bőre egészségesebb lesz.
20. A mogyoró nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, ami nyugtatja az idegeket, az izmokat és az ereket, így azok a bőrt jobban látják el vérrel, ami így fiatalos és egészséges lesz.
21. A bőrkárosodás az oxidáció eredményeképp jön létre, egy olyan kémiai folyamatban, amelyben a instabil szabadgyök molekulák elektronokat választanak le az egészséges sejtekről. A mogyoróban lévő E-vitamin megvédi a bőr sejtjeit az oxidatív stresszel szemben. Védi a bőrt a kíméletlen UV sugárzástól, a leégéstől és a bőrkárosodástól.
22. A bőröregedés jelei miatt (ráncok, a bőr elszíneződése és rugalmasságának csökkenése) aggódnak a legtöbben, ha a szépség jön szóba. A mogyoró jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ami a kollagén termeléséhez szükséges. A kollagén tartja össze az inakat, a bőrt és a porcokat. Rugalmassá és feszessé teszi a bőrt, így az fiatalos marad.
23. A mogyoróban lévő béta-karotin antioxidáns a szervezetben A-vitaminná alakul, így segít a szövetek növekedésében és helyreállításában. Ezért a mogyoró gyorsítja a sebek és horzsolások gyógyulását.
24. A mogyoró omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben, így megakadályozzák a bőrkiütés megjelenését, valamint csökkentik a pikkelyes bőrrák kialakulásának kockázatát. Ezenkívül a mogyoró belülről hidratálja a bőrt, így megszünteti a bőr szárazságát és a viszketést.
25. A mogyoróval hatékonyan kezelhetőek olyan bőrproblémák, mint a fekélyek, bőrkiütések és a kisértágulat.
26. A mogyoróvajas arcpakolás manapság egyre népszerűbb. A mogyoróvaj ugyanis megtisztítja a bőrt a kosztól. Arctisztítóval mossa meg az arcát, majd vigye fel a mogyoróvajat. Hagyja az arcpakolást megszáradni, aztán mossa le miközben lassú, körkörös mozdulatokkal a bőrét masszírozza. Végül öblítse le az arcát meleg vízzel és törölje szárazra. Mielőtt azonban az egész arcra felkenné, csináljon egy allergiás tesztet, mivel a mogyoróra sokan allergiásak lehetnek.
A mogyoró hajra gyakorolt jótékony hatása:
27. A mogyoró számos hajbarát tápanyagot tartalmaz, amelyek segítenek az egészséges haj fenntartásában. A mogyorónak magas az omega-3 zsírsav tartalma, ami erősíti a fejbőrt és a hajhagymákat, így serkenti a hajnövekedést.
28. A mogyoró L-arginint tartalmaz, egy olyan aminosavat, amivel hatékonyan kezelhető a kopaszodás, valamint serkenti az egészséges haj növekedését. Ezenkívül hozzájárul az artériák falának egészségéhez és megakadályozza a vérrög kialakulását, így serkenti a vérkeringést. A megfelelő vérkeringés által a haj erősebb és egészségesebb lesz.
29. Az E-vitamin hiánytól gyenge és töredezett lesz a haj. Ha viszont a szervezetbe megfelelő mennyiségű E-vitamin kerül, akkor a hajgyökerek erősek és egészségesek maradnak.
A mogyoró kiválasztása és tárolása:
• A mogyoró egész évben beszerezhető légmentes csomagolásban és különböző formában: héjastul, héj nélkül, pörkölve, sózva, stb. A héjas mogyoró jobb, mint a már feldolgozott, mivel az utóbbit számos kémiai anyaggal is kezelhetik, hogy megszabadíthassák a héjától.
• Amikor nyers, héjas mogyorót vásárol, bizonyosodjon meg róla, hogy a mogyoró krémszínű, illetve nem érte nedvesség, nem látható rajta rovar okozta nyom és nem zörög, ha megrázza a zacskót. Ne vegyen megaszalódott héjatlan mogyorót, mivel ez a mogyoró állottságára utal. A mogyoró héjának törékenynek kell lennie, és könnyen le kell jönnie. A héjas földimogyoró hónapokig tárolható hűvös, sötét helyen, míg a héjazott mogyoró évekig tárolható légmentesen zárt tartóban.
• Mivel a mogyorónak magas az olajtartalma, ezért hosszú ideig szobahőmérsékletnek kitéve gyorsan elkezd lebomlani. A mogyoró tárolható szobahőmérsékleten, de a legjobb, ha hűtőbe teszi, így friss marad és hosszabb ideig tárolható. Mivel a mogyorónak alacsony a víztartalma, ezért nem fagy meg. Fontos még, hogy a mogyorót ne aprítsa fel tárolás előtt.
• Ha a mogyorót nem megfelelően tárolják, idővel rágós, nedves és avas lesz. Használat előtt bizonyosodjon meg róla, hogy a mogyorónak nincs furcsa szaga, mivel az a szag a mogyoró avasságára utalhat. A mogyorót pohárban, műanyag dobozban vagy lezárható tasakban is tárolhatja. Mivel a mogyoró könnyen magába szív más szagokat, ezért tartsa távol szúrós vagy erős szagú anyagoktól. A pörkölt mogyoró rövidebb ideig tárolható, mivel pörkölés közben olajat veszít, ezért minél hamarabb fogyassza el.
A mogyoró használata:
• A mogyoró sokféleképpen fogyasztható dióféle, így könnyedén beépítheti az étrendjébe. Alább többféle tippet is talál a mogyoró elkészítését illetően, melyek mindegyike egyedi a maga módján.
A mogyoró megfőzése egy Amerikában elterjedt módszer.
• Alaposan mossa meg a mogyorót és áztassa vízbe egy órára.
• Vegyen 200 ml vizet és adjon hozzá egy teáskanál sót.
• Adjon hozzá egy marék mogyorót és főzze egy órán át.
A megfőzött mogyoró rendkívül finom és gyorsan az ember kedvence lesz. Nagyon egészséges, mivel majdnem négyszeresére növeli a szervezetben lévő betegségek ellen küzdő vegyületek számát. Továbbá, mivel kis mennyiségben telített zsírokat is tartalmaz, a mogyoró kitűnő diétás dióféle.
A magas proteintartalma miatt a mogyorót sokféleképpen hasznosítják: vajként, olajként, lisztként és pehelyként. A hámozott és összetört mogyoróból hidraulikus nyomással préselik ki a mogyoróolajat, majd főleg főzéshez, valamint a margarin elkészítéséhez használják.
A mogyoróliszt blansírozott mogyoróból készül, amelyet gépek segítségével szétválogatnak, hogy csak a legjobb minőségű mogyoróból készülhessen liszt. A mogyorót ezután pörkölik és alacsony zsírtartalmú lisztet készítenek belőle. Ezt a lisztet különböző édességek, cukormázak, müzliszeletek és péksütemények elkészítéséhez használják, továbbá pitéket is készítenek belőle.
Mogyorókrém egyszerű elkészítése házilag:
• Pörköljön, majd blansírozzon mogyorót. Darálja le, hogy krémes állagú legyen.
• Adjon hozzá édesítőt vagy sót, hogy kiemelje a mogyoró ízét.
• Ha aprított mogyorót is ad hozzá, a végeredmény nem csak krémes lesz, de ropogós is.
A pörkölt mogyoró népszerű rágcsálnivaló és könnyű elkészíteni. A barcelonai mogyorónak a leggazdagabb az ízvilága, és általában ezt a fajtát használják a pörköléshez.
• Helyezze a héjatlan mogyorót egy alacsony tepsibe és pirítsa 20 percig 180 fokon.
• Vegye ki a sütőből és tegye félre, amíg kihűl.
• Ízesítse sóval és borssal, és már kész is van.
Az egész és az aprított mogyoró világszerte népszerű, a belőle készült krém pedig sűríti a szószokat és leveseket. A mogyorós paradicsomleves például nagyon népszerű Afrikában. A mogyoró fogyasztható salátára és desszertekre szórva is. Reggelire pedig készíthet akár mogyorós-joghurtos turmixot is.