A fűszerek nem csak ételeink ízesítői, hanem természetes gyógyszerek, amik helyesen alkalmazva egészségünket is óvják. A helyes étkezés és fűszerelés egészség megóvó hatását a kínai orvosok már évezredekkel ezelőtt jól tudták. Arra törekedtek, minden betegük egye egészségesre magát, mert honoráriumot csak addig kaptak, amíg az általuk kezelt család tagjai egészségesek voltak.
Ha megbetegedtek, a gyógyításért már nem járt pénz, hiszen nyilván valamit nem jól csináltak, így kötelességük volt a hibát kijavítani.
Nézzünk néhány példát!
A citromlé: önmagában, salátában, langyos vízben hígítva, mártásokban és öntetekben ecet helyett több mint kiváló.
Bazsalikom: paradicsomért és olíva olajért kiált.
Boróka: a vadhúsokhoz nélkülözhetetlen, minden vadpác alapja.
Fahéj: sütemények, forralt bor és a gyümölcslevesek része kell, hogy legyen.
Curry: rizses, halas ételek pótolhatatlan összetevője.
Fokhagyma: főzelékek levesek, mártások, sültek és pácok alapja.
Gyömbér: a kalács, a gyömbéres limonádé fogalom.
Sáfrány: húslevesek, rizottók, paellák, mártások fontos összetevője.
Oregáno: paradicsom, tészták, pizzák, tök és bab, illetve pástétomok része. Helyettesíthető a kevésbé harsány kakukkfűvel.
Levendula: a báránycombhoz kiváló, de éppen ilyen jó a rozmaring is kevés mennyiségben.
Petrezselyem: mártások, levesek, főzelékek, a paradicsom, sültek és tojás ételek része.
Majoranna: hústöltelékek (hurkák) mellett jól harmonizál a tökkel, paradicsommal, csirke és marha sültekkel.
Koriander: a káposztás ételek mellé való, de a szárnyasok mellé is nagyon jó.
Kapor: főzelékek (tök), húsgombócok, mártások része.
Szerecsendió: csak igen keveset a sóletbe, mert álmatlanságot, nyugtalanságot okozhat.
Torma: kolbászok, virslik mellett kiváló mártás alapanyag is.
Szegfűszeg: nélküle nincsen forralt bor, de teába is kiváló (főleg gyümölcs teákba, pl. csipkebogyó, borsos menta).
Tárkony: a ragulevesek, a csirke falatok része, de báránnyal a legjobb.
Zeller: nélküle nincs jó húsleves, kiváló krémleves alapja is.
Kurkuma: rizses, csirkés ételekhez feltétlenül ajánlott.
Babér: 1-2 db kell a krumpli főzelékbe, pácok, savanyú mártások része.
Ánizs: süteményekbe, édes rizsekhez adható.
Paprika: oly sok mindenhez adjuk, hogy az szinte már túlzás, ezért, bár egészséges, de nem azon az áron, hogy a többi fűszert kiszorítsa.
Kömény: körözöttek, képosztás ételek és sertés sültek mellé való (malacsült).
Édeskömény: a párolt halhoz illik a legjobban és a grillezett zöldségekhez.
A sort mindenki tudja tovább folytatni, bíztatom Önöket, tegyék is meg.
A jól alkalmazott fűszerek gyógyszerek!