A fűszerek nem csak ételeink ízesítői, hanem természetes gyógyszerek, amik helyesen alkalmazva egészségünket is óvják. A helyes étkezés és fűszerelés egészség megóvó hatását a kínai orvosok már évezredekkel ezelőtt jól tudták. Arra törekedtek, minden betegük egye egészségesre magát, mert honoráriumot csak addig kaptak, amíg az általuk kezelt család tagjai egészségesek voltak.
Ha megbetegedtek, a gyógyításért már nem járt pénz, hiszen nyilván valamit nem jól csináltak, így kötelességük volt a hibát kijavítani.
Nézzünk néhány példát!
A citromlé: önmagában, salátában, langyos vízben hígítva, mártásokban és öntetekben ecet helyett több mint kiváló.
Bazsalikom: paradicsomért és olíva olajért kiált.
Boróka: a vadhúsokhoz nélkülözhetetlen, minden vadpác alapja.
Fahéj: sütemények, forralt bor és a gyümölcslevesek része kell, hogy legyen.
Curry: rizses, halas ételek pótolhatatlan összetevője.
Fokhagyma: főzelékek levesek, mártások, sültek és pácok alapja.
Gyömbér: a kalács, a gyömbéres limonádé fogalom.
Sáfrány: húslevesek, rizottók, paellák, mártások fontos összetevője.
Oregáno: paradicsom, tészták, pizzák, tök és bab, illetve pástétomok része. Helyettesíthető a kevésbé harsány kakukkfűvel.
Levendula: a báránycombhoz kiváló, de éppen ilyen jó a rozmaring is kevés mennyiségben.
Petrezselyem: mártások, levesek, főzelékek, a paradicsom, sültek és tojás ételek része.
Majoranna: hústöltelékek (hurkák) mellett jól harmonizál a tökkel, paradicsommal, csirke és marha sültekkel.
Koriander: a káposztás ételek mellé való, de a szárnyasok mellé is nagyon jó.
Kapor: főzelékek (tök), húsgombócok, mártások része.
Szerecsendió: csak igen keveset a sóletbe, mert álmatlanságot, nyugtalanságot okozhat.
Torma: kolbászok, virslik mellett kiváló mártás alapanyag is.
Szegfűszeg: nélküle nincsen forralt bor, de teába is kiváló (főleg gyümölcs teákba, pl. csipkebogyó, borsos menta).
Tárkony: a ragulevesek, a csirke falatok része, de báránnyal a legjobb.
Zeller: nélküle nincs jó húsleves, kiváló krémleves alapja is.
Kurkuma: rizses, csirkés ételekhez feltétlenül ajánlott.
Babér: 1-2 db kell a krumpli főzelékbe, pácok, savanyú mártások része.
Ánizs: süteményekbe, édes rizsekhez adható.
Paprika: oly sok mindenhez adjuk, hogy az szinte már túlzás, ezért, bár egészséges, de nem azon az áron, hogy a többi fűszert kiszorítsa.
Kömény: körözöttek, képosztás ételek és sertés sültek mellé való (malacsült).
Édeskömény: a párolt halhoz illik a legjobban és a grillezett zöldségekhez.
A sort mindenki tudja tovább folytatni, bíztatom Önöket, tegyék is meg.
A jól alkalmazott fűszerek gyógyszerek!
 drtihanyi
                  drtihanyi dr. Tihanyi László
                     dr. Tihanyi László
                   
    
                Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db
   Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db
    Super Cordyceps gyógygomba tabletta, 120db
   Super Cordyceps gyógygomba tabletta, 120db
    Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
   Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
    Maitake D-frakció PRO 4X 30ml
   Maitake D-frakció PRO 4X 30ml
    Super Shiitake gyógygomba tabletta, 120db
   Super Shiitake gyógygomba tabletta, 120db