A lúgosító életmód és dr. Robert Young elmélete alapvetően kizárja az állati eredetű fehérjék többségét étrendünkből, mivel megfigyelései szerint az állati eredetű fehérjék legnagyobb része nem képes tökéletesen felszívódni bélrendszerünkben, ott rothadásnak indul, s ez megterheli emésztő rendszerünket, valamint csökkenti a bélbolyhok felszívási felületét.

Aki azonban nem fogyaszt állati eredetű fehérjét, vagy csak kis mennyiségben, annak gondoskodnia kell arról, hogy szervezete hozzá jusson a megfelelő mennyiségű esszenciális aminosavhoz. Fehérjékre ugyanis szükségünk van, csak nem mindegy, hogy milyen forrásból biztosítjuk őket.

dr. T. Colin Campbell szerint egyértelmű kapcsolat van a tejtermékekből származó fehérje bevitel és bizonyos rákos daganatok kialakulási esélye között (mellrák, prosztatarák, hasnyálmirigyrák, vastagbélrák).

A pisztácia nagyon gazdag káliumban, ami a szervezet folyadék háztartását segíti egyensúlyban tartani. Sok magnézium és foszfor, valamint B6 vitamin és tiamin található benne. A foszfor elősegíti a csontok és fogak védelmét, a magnéziumnak fontos szerepe van a szervezet energia átalakításában, a B6 vitamin segíti a fehérje anyagcserét és felszívódást. A tiamin növeli a szervezet energia szintjét és elősegíti a normál étvágy kialakulását.

{$up_uri}piszt.jpg


A pisztácia emellett kiváló réz forrás, ami az immunrendszer erősítését segíti elő. Számos vitamin, ásványi anyag és fitonutriens található benne, tehát a pisztácia egy kiváló és egészséges ropogtatni való egészséges embereknek. Betegeknél nem javasolt a fogyasztása, nekik a mandulatej nyújthat alternatívát.

A pisztáciában egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak találhatók. Ezek a zsírsavak csökkenthetik a vér koleszterin szintjét, és csökkenthetik a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét (Institute of Medicine).

Egy kettős vak tanulmány (melyben sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy ki kapja a hatóanyagot és ki a placebot) azt mutatta, hogy 3 hét után a betegek LDL koleszterin (ártó koleszterin) szintje 14%-kal csökkent, a HDL koleszterin (jó koleszterin) szintjük 24%-kal emelkedett, míg az összkoleszterin szintjük 12%-kal csökkent. Ők a napi kalória adagjuk 20%-át pisztácia formájában fogyasztották.

Nagyon sok tanulmány utal arra, hogy a szív-, és érrendszeri betegségek elsődleges rizikófaktora az erekben kialakuló krónikus gyulladás. Egy kutatás szerint a rendszeres pisztácia fogyasztás növeli a vér lutein szintjét, ami egy olyan antioxidáns, amely védelmet nyújt az oxidált LDL koleszterinnel szemben. Az oxidált LDL koleszterin a sima LDL koleszterinnél is veszélyesebb.

Aki tehát az állati fehérjék helyett jó minőségű növényi fehérjéket szeretne fogyasztani, annak kiváló választás a pisztácia. Fél csésze pisztácia kb. 6g fehérjét, 310mg káliumot és 3g élelmi rostot tartalmaz. Mivel testünk csupán 7%-a fehérje, nem kell túlzásba vinnünk a fehérje bevitelt és különösen érdemes kerülnünk az állati eredetű fehérjéket.

{$up_uri}piszt2.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!