Azoknál a fiatal kamaszoknál, akik nem fogyasztanak kellő mennyiségű rostot, megnő a túlsúly kialakulásának esélye (főleg a hasra koncentrálódó), valamint vérükben emelkedhetnek a gyulladást jelző faktorok, amik növelik a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának rizikóját.

Az 559 14 és 18 év közötti fiatal bevonásával készült tanulmány szerint a serdülőkorúak átlagosan a szükséges napi rostmennyiség 1/3-át fogyasztják.

A kutatás vezetője szerint ez igen nagy baj, ezért a fiataloknak több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát kellene enniük, melyek segítségével jelentősen növelhető a napi rostbevitel.
A résztvevők mindössze 1%-a fogyasztotta el a napi szükséges 28-38 gramm rostot (lányoknál 28, fiúknál 38 gramm az ajánlott napi bevitel).bioslifeslim6.jpg

A megfelelő mennyiségű rostfogyasztásnak nagyon fontos szerepe van a fiatalok fejlődésében, hiszen egyre nő a túlsúlyos vagy elhízottak aránya ebben a korosztályban is (az elmúlt 50 évben kb. megháromszorozódott az arányuk).

A tanulmány egyértelműen rávilágított arra, hogy az alacsony rostfogyasztás és a has, illetve szervek körül kialakuló zsírszövet mennyisége között kapcsolat van, ráadásul megnő a gyulladást jelző faktorok szintje is a vérben (citokinek).

Az élelmi rostok kedvező hatása több irányú, egyrészt javítják az inzulin szenzitivitást, másrészt csökkentik az ételek bélben tartózkodásának idejét, valamint telítettség érzetet biztosítanak, így csökken az egyén kalóriaigénye.     
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!