3600 évvel ezelőtt hatalmas robbanás rázta meg a Földközi-tenger közepét és vele együtt eltűnt egy egész civilizáció, a minoszi civilizáció. Amikor sok ezer évvel később a régészek a hamu alól kiásták Szantorini szigetén a szinte épen maradt freskókat, meglepve tapasztalták, hogy a képeken a jól ismert sáfrányt ábrázolták talán a leggyakrabban.

Úgy tűnik, ennek a csodálatos civilizációnak a gazdagságát a tengeri kereskedelem és a sáfrány termesztése alapozta meg.

Ennek a civilizációnak a romjaira települt görögök úgy tartották, hogy fő istenük, Zeusz sáfrány ágyon alszik nap, mint nap.

A sáfrány a világ legdrágább fűszere 3600 éve.

Ennek ok az, hogy a crocus sativus nevű kicsiny virág (ez az egyetlen krókuszfaj, amelyik a sáfrány alapjául szolgál, a többi 79 nem!), amikor kinyílik, 3 kicsi bibe karéj bújik elő, amit a szüretelők lecsípnek. Ez persze azt is jelenti, hogy a virág többé szaporodni már nem képes és hamarosan elpusztul.

Ezekből a virágokból kb. 150 ezernek kell kikanyarítani a bibe karéját, hogy 1 kg sáfrány por összegyűljön.
 
A túladagolása nem kívánatos mellékhatásokkal jár, de ez senkit nem fenyeget, hiszen ma is nagyon drága fűszerünk.
 
Gyógyhatásáról 3600 éve tudunk. Ma a mediterráneumban, Iránban, Törökországban és  Afganisztánban termelik meg a világ sáfrány szükségletének több mint 90%-át. A sáfrány lehet az a növény, mely ráveheti pl. az afgánokat, hogy hagyjanak fel a mák, ill. ópiumtermeléssel, mert ez sokkal kifizetődőbb lehet, hiszen az ára is magasabb, mint az ópiumé. 1kg sáfrány ára meghaladja a 15 ezer eurót.

A középkorban Culpeper egyedülálló szíverősítőnek tartotta kis mennyiségben és úgy tűnik, igaza volt. Javítja a hangulatot, természetes antidepresszáns.

A magas vérnyomást csökkenti, az emésztést javítja, még a menstruációs ciklus zavaraiban is nagyon hatásos. De a napi adagja nem lehet több mint 0,1 gramm.

Fűszerként csodálatos színt ad a rizsnek, a húslevesnek, a mártásoknak, a tenger gyümölcseinek.
 
Nagy Sándor, az ókori világ ura a csaták után sáfrány fürdőt vett,  mert a sebek a fürdő után gyulladásmentesen és gyorsan begyógyultak. Ilyen sebkezelésről azonban a többi harcos nem is álmodhatott.

Ha fűszerként használjuk, akkor csak a főzés legvégén kerüljön az ételbe, különben csak a szép színe marad meg, de csodálatos íze ekkor elvész. Még egyszer hangsúlyoznám: a kerti aranysáfrány csak dísznövény, nem ehető!! (Crocus flavus). A Macskafogó c. rajzfilm egyik legjobb figurája Safranek volt, akinek a neve a safranyik szóból származik. A felvidék szlovák vándorló árusait hívták így, akik sáfránykereskedésből éltek meg a Monarchia idejében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!