Napjaink legnépszerűbb diétája a South Beach diéta, amit dr. Arthur Agatston szívgyógyász dolgozott ki. Bár ő korábban dr. Atkins-szel is együtt dolgozott, a diétájának elvei teljesen más alapokon állnak.

Dr. Atkins-t a legkevésbé sem érdekelte a bevitt fehérje (állati fehérje) mennyisége és a bevitt zsírok minősége sem. Az Atkins diétában a telítetlen zsírokat a telített zsíroktól egyáltalán nem különböztették meg, ami miatt ez a ketogén diéta bár eredményes volt, de nagyon hajlamosított a szív-, és keringési betegségek kialakulására. Vitamin és rostszegény is volt, ami a rákbetegségek széles csoportja előtt is kaput nyithatott. 

A South Beach diéta ezzel szemben sokkal kiegyensúlyozottabb, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat és teljes kiőrlésű gabonaféleségeket tartalmaz. A mai filmvilág leghíresebb szereplői, vezető politikusok az USA-ban kivétel nélkül a South Beach diéta követői. A jó példa szerencsére ragadós, így ma az USA-ban ez a legnépszerűbb diéta forma.  icecream.jpg

A diéta három lépcsőre bontható. Az első lépcső a tiltás. Megtiltja a sütiket, a fagyikat, a fehér lisztből készült termékeket, az alkoholt és az édes italokat. Ez a fázis kb. két hét. Helyettük kizárólag sovány húsok (bőre nélküli baromfi hús, tengeri halak) és nagyon sok zöldség nyersen, sütve, párolva jöhet csak szóba,  bő folyadékfogyasztás mellett.

A következő fázisban már a gyümölcsök fogyasztása megengedett, de továbbra is dominál a hal az étrendben, mert annak telítetlen omega 3 zsírsavai védik ereinket, sőt, daganat gátló hatással is bírnak. A sovány tejtermékek sem tilosak már ebben a szakaszban.

A diéta harmadik szakaszában már sovány sajtok is megengedettek, a csonthéjas magvak (dió, mogyoró, kókusz, stb.) és ez kiegészítve a tengeri, tavi fürdőzésekkel, napozással (mértékletesen), rendszeres úszással nagyon szép eredményt hozhat. A mozgás a diéta első percétől kötelező!

A legjobb ezt az étrendet a nyaralás idején elkezdeni, és soha nem abba hagyni.

A zsíros lángosok, sörök, pizzák, langallók, gyrosok, fagylaltok, édes, alkoholos koktélok teszik tönkre nyaralásunkat. Hiába utaznak sokan gyönyörű helyekre, rengeteg pénzért, a helytelen táplálkozással tönkre teszik nyaralásukat és nem kipihentebben, erősebben, és soványabban trének vissza, hanem betegebben, kövérebben, sokkal kimerültebben, mint a szabadság előtt.

Ilyenkor bőrünk a jó táplálkozás mellett akár napi százezer egység D3 vitamint is szintetizálhat, ami kiváló immunerősítő, csonterősítő és testsúly csökkentő hatással bír. Ha a nyaralás véget ért, a diétát akkor is folytatni kell, mert ne feledjük: jövőre is lesz  nyár! Ha visszatérünk helytelen szokásainkhoz , minden hiába volt.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!