Az ünnepek alatt az édesszájú emberek kétségbeesetten keresnek olyan élelmiszereket, melyek kielégítik igényeiket anélkül, hogy azt derékbőségük bánná. A stevia nem csupán a fogyásban és testsúly megtartásában kínál segítséget, de más egészségügyi problémák kezelésére is alkalmazható.
A stevia néven ismert természetes édesítőszer a stevia növény leveléből készül. Ezek az apró levelek rendkívül édesek és nem tartalmaznak kalóriát és cukrot. Továbbá, a stevia biztonságosabb megoldás a mesterséges édesítőszerekkel szemben. Egy kutatás során napi 1500 mg-os adagot használtak biztonságosan 2 éven át. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a cukornál akár 300-szor édesebb lehet, a legtöbben még egy hét alatt sem tudnánk belől 1500 mg-ot fogyasztani.
Fogyás
A fogyáshoz több kalóriát kell elégetni, mint amennyit beviszünk. Ez teljesen logikus. De hogyan lehet egyszerűen csökkenteni a kalória bevitelt? A válasz a stevia.
A stevia nem tartalmaz kalóriát és nem okoz vércukorszint ingadozást. Az egészséges, stabil vércukorszint fenntartása már önmagában nagy segítség az egészséges testsúly elérésében.
A stevia nem csak a fogyásban hasznos, sok más előnye is van.
Nem okoz fogszuvasodást
Ha ezt a cukormentes édesítőszert alkalmazzuk cukor helyett, akkor tapasztalhatjuk a fogszuvasodás mértékének csökkenését is. 1999-ben egy átlagos ember évi 72 kg cukrot fogyasztott. Ez azt jelenti, hogy az emberek több mint 3 kiló cukrot fogyasztanak minden héten!
Nem hiszi, hogy ennyi cukrot fogyasztana? Kövesse nyomon, hogy mit eszik! Nézze meg az élelmiszer-címkéken a hozzáadott cukrot, fruktózt vagy fruktózban magas kukorica szirupot. Íme néhány olyan meglepő élelmiszer, ami tele lehet hozzáadott cukorral: ketchup, tejszín pótlók, salátaöntetek, felvágottak, gyümölcslevek.
Csak elképzelni lehet, vajon hány fog menthető meg csupán azzal, ha a cukor helyett olyan egészséges megoldást választunk, mint a stevia.
Csökkenti a magas vérnyomást
Kutatási eredmények alapján napi 750-1500 mg sztevizoid alkalmazásával csökkenthető a magas vérnyomás.
Amanda Gardner a CNN.com-on az állítja, hogy a kutatók kapcsolatot találtak a magas fruktóz-fogyasztás és a magas vérnyomás kockázata között. Valójában már napi 2,5 doboz üdítőitallal növeljük ezt a kockázatot.
Az üdítőitalok elhagyásával és stevia használatával nagyobb eséllyel csökkenthető a vérnyomás a jövőben.
Vércukorszint csökkenés
Egy korábbi kutatás arra is rávilágít, hogy napi 1000 mg sztevizoid akár 18 százalékkal is csökkentheti a vércukorszintet.
Hogyan használjuk?
Számos, naponta fogyasztott élelmiszert édesíthetünk steviával más ártalmas és finomított édesítőszerek helyett. Például használhatjuk a házi spagetti szósz édesítésére. Vagy frissen facsart citromléhez és vízhez adva alacsony kalóriatartalmú limonádét készíthetünk. Turmixok édesítésére is kiváló.
Annak ellenére, hogy a stevia nagyon sok hasznos tulajdonságát bizonyította, a fenti előnyök ellenőrzésére további kutatásokra van szükség. Addig is élvezzük a természetes, édes ízét a kalóriák okozta bűntudat nélkül.