A mámorka vagy varjúbogyó nem túl széles körben ismert bogyós növény, amelynek lilás virágai, világoszöld levelei és kicsi, fényes, fekete bogyói vannak. A bogyók kissé keserű, savas ízűek. A növény a hidegebb éghajlatot kedveli, ezért hazánkban is csak a hegységekben található meg. A vad mámorkának enyhe, aromás illata van. Ez a gyümölcs azonban nagyon jó hatással van az egészségre. Sőt, nem csak a gyümölcs, de a növény minden része jól felhasználható.

A mámorka egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. Veseproblémák:

A mámorkával már az ókor óta kezelhetőek a veseproblémák. Egy hónapig fogyassza naponta, így megszabadulhat a vesekövektől.

2. Menstruációs vérzés:

A mámorka levele csökkenti a túlzott vérzést menstruáció alatt. A mámorka gyümölcsével pedig szabályozható a menstruációs ciklus.

3. Vérhas:

Forraljon fel néhány mámorka levelet, szárat vagy bogyót vízben. Ezzel a keverékkel gyógyítható a vérhas és megszüntethető a hasmenés.

4. Pattanások:

A mámorka, mint minden más bogyós gyümölcs, C-vitamint tartalmaz, így megszabadít a pattanásoktól, a szépséghibáktól és a ráncoktól. Felviheti az arcbőrre közvetlenül, vagy használhatja arcpakolásként csicseriborsóliszttel keverve. A mámorka használatával az arca természetesen ragyogó és egészséges színű lesz.

5. Öregedésgátló:

A mámorkában található antioxidánsoknak köszönhetően a szervezet meg tud szabadulni a szabadgyököktől, amelyek az öregedési folyamatért felelősek. Ezáltal a bőr fiatalosabb kinézetű lesz.

6. Gyomorproblémák:

Ez a bogyós gyümölcs többféleképpen is jó hatással van a gyomorproblémákra. Fogyasztáshoz főzzön meg vagy áztasson vízbe 2-3 szem bogyót és adjon hozzá egy evőkanál mézet. A keveréket fogyassza egy hónapon át minden reggel, így megszüntetheti a székrekedést.

7. Szemekre:

A mámorka gyökere vízben megfőzve jó szemlemosó. Nem csak a kötőhártyagyulladásra, de más szemproblémákra is pozitív hatással van.

8. Láz:

A mámorka bogyói vérzéscsillapító hatással bírnak, a leveles ágakkal pedig kezelhető a megfázás és a láz.

9. Epilepszia:

Oroszországban és a világ más részein a mámorkát a bénulás, az epilepszia és más idegrendszeri betegségek kezelésére használják.

10. Fogyás:

A mámorka antioxidánsokat tartalmaz, amelyek serkentik az anyagcserét és az emésztőrendszer működését, így hozzájárulnak a gyorsabb fogyáshoz. Ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaznak rostot, ami úgyszintén hasznos a fogyás szepmontjából.

11. Ételszínezék:

Főzze meg az összetört bogyókat vízben és készítsen ételszínezéket, amit aztán számos receptnél felhasználhat. Ha szeretné, textil festéséhez is használhatja.

12. Szépségipari termékek:

A mámorka bogyóját számos természetes szépségápoló termékben használják fel.

13. Szabályozza a vércukrot:

A naponta fogyasztott mámorka bogyóinak levével szabályozható a vércukor.

A mámorka tápanyagértéke:

A bogyók sok rostot, antioxidánst, mangánt, rezet, valamint C- és K-vitamint tartalmaznak. Ezenkívül magas a bennük lévő vízmennyiség.

Néhány fontos tipp:

•    Fogyasztás előtt alaposan mossa meg a bogyókat.
•    Vásárlás esetén a bogyók legyenek kemények, feketék, azonos méretűek és teltek.
•    A legjobb eredmény elérése érdekében használjon friss bogyókat.
•    A mámorka hűtőben tárolva 10-15 napig áll el.
•    A mámorka leveleit tárolja légmentesen zárt tasakban.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!