A mámorka vagy varjúbogyó nem túl széles körben ismert bogyós növény, amelynek lilás virágai, világoszöld levelei és kicsi, fényes, fekete bogyói vannak. A bogyók kissé keserű, savas ízűek. A növény a hidegebb éghajlatot kedveli, ezért hazánkban is csak a hegységekben található meg. A vad mámorkának enyhe, aromás illata van. Ez a gyümölcs azonban nagyon jó hatással van az egészségre. Sőt, nem csak a gyümölcs, de a növény minden része jól felhasználható.
A mámorka egészségre gyakorolt jótékony hatása
1. Veseproblémák:
A mámorkával már az ókor óta kezelhetőek a veseproblémák. Egy hónapig fogyassza naponta, így megszabadulhat a vesekövektől.
2. Menstruációs vérzés:
A mámorka levele csökkenti a túlzott vérzést menstruáció alatt. A mámorka gyümölcsével pedig szabályozható a menstruációs ciklus.
3. Vérhas:
Forraljon fel néhány mámorka levelet, szárat vagy bogyót vízben. Ezzel a keverékkel gyógyítható a vérhas és megszüntethető a hasmenés.
4. Pattanások:
A mámorka, mint minden más bogyós gyümölcs, C-vitamint tartalmaz, így megszabadít a pattanásoktól, a szépséghibáktól és a ráncoktól. Felviheti az arcbőrre közvetlenül, vagy használhatja arcpakolásként csicseriborsóliszttel keverve. A mámorka használatával az arca természetesen ragyogó és egészséges színű lesz.
5. Öregedésgátló:
A mámorkában található antioxidánsoknak köszönhetően a szervezet meg tud szabadulni a szabadgyököktől, amelyek az öregedési folyamatért felelősek. Ezáltal a bőr fiatalosabb kinézetű lesz.
6. Gyomorproblémák:
Ez a bogyós gyümölcs többféleképpen is jó hatással van a gyomorproblémákra. Fogyasztáshoz főzzön meg vagy áztasson vízbe 2-3 szem bogyót és adjon hozzá egy evőkanál mézet. A keveréket fogyassza egy hónapon át minden reggel, így megszüntetheti a székrekedést.
7. Szemekre:
A mámorka gyökere vízben megfőzve jó szemlemosó. Nem csak a kötőhártyagyulladásra, de más szemproblémákra is pozitív hatással van.
8. Láz:
A mámorka bogyói vérzéscsillapító hatással bírnak, a leveles ágakkal pedig kezelhető a megfázás és a láz.
9. Epilepszia:
Oroszországban és a világ más részein a mámorkát a bénulás, az epilepszia és más idegrendszeri betegségek kezelésére használják.
10. Fogyás:
A mámorka antioxidánsokat tartalmaz, amelyek serkentik az anyagcserét és az emésztőrendszer működését, így hozzájárulnak a gyorsabb fogyáshoz. Ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaznak rostot, ami úgyszintén hasznos a fogyás szepmontjából.
11. Ételszínezék:
Főzze meg az összetört bogyókat vízben és készítsen ételszínezéket, amit aztán számos receptnél felhasználhat. Ha szeretné, textil festéséhez is használhatja.
12. Szépségipari termékek:
A mámorka bogyóját számos természetes szépségápoló termékben használják fel.
13. Szabályozza a vércukrot:
A naponta fogyasztott mámorka bogyóinak levével szabályozható a vércukor.
A mámorka tápanyagértéke:
A bogyók sok rostot, antioxidánst, mangánt, rezet, valamint C- és K-vitamint tartalmaznak. Ezenkívül magas a bennük lévő vízmennyiség.
Néhány fontos tipp:
• Fogyasztás előtt alaposan mossa meg a bogyókat.
• Vásárlás esetén a bogyók legyenek kemények, feketék, azonos méretűek és teltek.
• A legjobb eredmény elérése érdekében használjon friss bogyókat.
• A mámorka hűtőben tárolva 10-15 napig áll el.
• A mámorka leveleit tárolja légmentesen zárt tasakban.