A kutatások eredményei alapján úgy tűnik, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták nem csak a kívánt alak elérésében játszanak fontos szerepet, hanem egészségünk fenntartásában is közrejátszanak. 

A Nurses Health Study adatai azt mutatják, hogy a szénhidrátbevitel csökkentése jelentősen mérsékelheti a szív-, és érrendszeri betegségek rizikóját. Azoknál ugyanis, akiknél a napi kalória bevitel 59%-át tette ki a szénhidrát 42%-kal nagyobb valószínűséggel fordult elő szívinfarktus, mint azoknál, akiknél a kalória mindössze 37%-át fedezték szénhidrátok.  

Ha a szénhidrátokat telített vagy egyszeresen telítetlen zsírokkal helyettesítjük, emelkedhet a vér HDL koleszterinszintje (jó koleszterin) és csökkenhet a triglicerid szintje, mely szintén csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát. Vérünk lipidszintjét úgy optimalizálhatjuk, hogy 30% alá szorítjuk a napi szénhidrát bevitelt. 

Egy 12 hónapig tartó klinikai vizsgálat során a résztvevők napi szénhidrát bevitelét szigorúan 600 és 850 kalória között tartották. A túlsúlyos vagy elhízott emberek ennek következtében átlagosan 2,8 kg-ot veszítettek súlyukból és más rizikófaktoraik is csökkentek:

- az átlagos vérnyomás 121/79-ről 112/72 Hgmm-re csökkent
- az éhhomi vércukorszint 106 mg/dl-ről 96 mg/dl-re változott
- a triglicerid szint 217-ről 155 mg/dl-re csökkent, míg a HDL 39-ről 45 mg/dl-re nőtt

Emellett az alacsony szénhidrát bevitel szignifikánsan csökkenti az arterioszklerózis kialakulását is.

Az eredményekből egyértelműen az olvasható ki, hogy az ideális napi szénhidrátbevitel az összes elfogyasztott kalória maximum 30%-a, ezzel a diétával már jelentős fogyás érhető el, miközben a szívinfarktus, stroke, stb. rizikója jelentősen csökken. 

A hagyományos táplálkozási „piramisok” szénhidrát túlsúlyosak és az NHS Study eredményei alapján nem felelnek meg az ideális táplálkozással szemben támasztott követelményeinknek. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!