Az aminosavak a fehérjék építőkövei, közülük a triptofán az egyik legismertebb. A triptofánhoz hasonló esszenciális aminosavakat az emberi szervezet nem képes szintetizálni, azaz előállítani, ezért a táplálkozás során kell magunkhoz vennünk.

A triptofán elengedhetetlen a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez, és a nitrogén egyensúly fenntartásához felnőttekben. Ezen felül a szervezet az alábbi létfontosságú vegyületek előállításhoz használja a triptofánt:

- niacin (B3 vitamin): a megfelelő emésztéshez és idegrendszeri működéshez szükséges
- szerotonin: az étvágyért és hangulatért felelős
- melatonin: az alvás szabályozásában játszik szerepet

Annak érdekében, hogy a triptofán niacinná tudjon alakulni szervezetünkben, szükséges megfelelő mennyiségű B6 vitamin, riboflavin és vas jelenléte testünkben. A niacin viszont segíti szervezetünket a szerotonin termelésben. A szerotonin egy olyan neurotranszmitter, ami az agy nyugodt működéséért és a nyugodt alvásért felelős. Éppen ezért a triptofán antidepresszáns tulajdonsága az egyik legismertebb. A triptofán növeli a szerotonin mennyiségét a vérben.

A triptofán másik jól ismert szerepe az alvás szabályozása. Humán klinikai kísérletek bizonyították, hogy az alacsony triptofán szint álmatlansághoz vezet. Ebből adódóan, ha növeljük a triptofán szintet szervezetünkben, segíthetünk normalizálni alvási szokásainkat.

{$up_uri}thanksgiving.jpg


Táplálékok, melyek nagyobb mennyiségű triptofánt tartalmaznak:

- pulykahús
- csirkehús
- sajt
- tojás
- hal
- szója
- tofu
- mogyoró

Kutatók szerint a triptofán akkor a leghatékonyabb, ha üres gyomorra fogyasztjuk, mivel így gyorsan eljut az agyba és elősegíti a szerotonin termelését.

Bár a pulyka meglehetősen sok szerotonint tartalmaz, kutatók viccesen megjegyzik, hogy az Amerikában megszokott hálaadási pulyka vacsora utáni nyugalom érzés nem csak a pulykában található triptofánnak köszönhető, fontos szerepe van magának a meghitt családi hangulatnak is.

Az általunk forgalmazott Borsó protein, mely egy kiváló, természetes növényi aminosav és fehérje forrás, 33g-onként 264 mg triptofánt tartalmaz.

Sportolóknak, vegetáriánusoknak és mindazoknak, akik táplálkozásuk során nem tudják magukhoz venni a szükséges mennyiségű fehérje mennyiséget, különösen ajánlott ez a kiváló, innovatív termék.

{$up_uri}peaprotein.gif

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!