Az Uppsala Egyetem tanulmánya szerint egy alvás nélkül töltött éjszaka után magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztunk és hajalmosabbak vagyunk a túlevésre is. Tekintve, hogy az alváshiány egyre növekvő probléma a modern társadalomban, ez az eredmény magyarázattal szolgál arra, hogyan vezethetnek a rossz alvási szokások elhízáshoz.

Egy korábbi tanulmány során a kutatók úgy találták, hogy normál súlyú, fiatal férfiak esetében az agy éhséggel összefüggésbe hozható részén jelentősen megnőtt az aktivitás, miután ébren töltötték az éjszakát.

Az új kutatás arra keresett választ, hogy ez a fokozott aktivitás valóban hatással van-e a táplálkozásra.  Négy csoportra osztva, 16 normál súlyú tesztalanyt kértek meg, hogy válasszanak annyi ételt a büféasztalról, amennyit csak kérnek. Az első csoport tagjai reggeliztek és körülbelül 8 órát aludtak, ahogyan a második csoport is, de ők nem reggeliztek. A harmadik csoport tagjai nem aludtak, de reggelizek, míg a negyedik csoport az alvást és reggelit is kihagyta. Az alanyok hét étel és hat rágcsálnivaló közül választhattak.

A kutatók úgy találták, hogy egy álmatlan éjszaka után a férfiak jelentősen nagyobb mennyiségű, magas kalóriatartalmú ételeket választottak, akkor is, ha előtte reggeliztek, vagyis feltehetően tele voltak.

A reggeliző csoportok meglepetéssel szolgáltak. Még ha jól is laktak az alváshiányos résztvevők, akkor is nagyobb és magasabb kalóriatartalmú ételeket választottak, mint kipihent társaik. Erre az eredményre a kutatók nem számítottak.

A kutatók még nem tudják, miért vezet magas kalóriatartalmú nassoláshoz az alváshiány. Egy ébren töltött éjszaka után az agy jutalomközpontja érzékenyebbé válik az élelmiszer-alapú ingerekre. Az eredmények azt sugallják, hogy a nem megfelelő alvási szokások hozzájárulhatnak a testsúly problémákhoz. 

Úgy tűnik az alvás mennyisége fontosabb, mint a minősége. Feltétlenül szerepet játszik az alvás minősége is, de ez szorosan kapcsolódik annak mennyiségéhez. Az e téren végzett kutatások kimutatták, hogy az alvás időtartama egyenesen arányos annak minőségével. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a hosszabb alvásidő segíthet a fogyásban, bár ennek bizonyításához további kutatásokra van szükség. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!