Ha sikerülne mindenkinek abbahagyni a dohányzást és legalább naponta egy órát mozognánk, valamint mediterrán étrendet folytatnánk, akkor a várható élettartamunk átlagosan legalább 15 évvel megnövekedne. Gondoljunk csak bele…

A tüdőrákok 90%-át a dohányzás okozza, a szájüregi torokrákok szintén szorosan kapcsolódnak a dohányzáshoz. De azt is tudjuk, hogy a dohányzás az emlőrák, a gyomorrák, sőt még a vastagbél rákok gyakoriságát is jelentős mértékben megnöveli.

A szívinfarktus  gyakoriságát megduplázza, az agyi infarktus (stroke) gyakoriságát is növeli, az érszűkületek okozta végtagvesztések egyik legfőbb oka szintén a dohányzás.
egészséges étrend, mediterrán diéta
A rendszeres testmozgás megóv az elhízástól és az ebből fakadó cukorbetegségtől. Csökkenti a vérnyomást, edzi a szívünket, tüdőnket, még az immunrendszerünk működését is javítja.

A mediterrán diéta alapja a sok zöldség, olíva olaj, hal, gyümölcs. Ez az étrend nagyon jó féle olajokat tartalmaz, amik megakadályozzák az érelmeszesedést, csökkentik a vércukor szintjét, vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag, ugyanakkor a kalória tartalma nem magas.

Ezáltal ideális lehet a testsúlyunk csökkentésére (ez véd legjobban a cukorbetegségtől), a sok vitamin és antioxidáns pedig a sejtek korai öregedési folyamatait blokkolja, megelőzi a szürke hályog kialakulását, a csontritkulást és ennek következtében az időskori csonttörések nagy részét.

Ráadásul a mediterrán étrend finom, mozogni jó (mindegy, hogy labdajáték, pl. tenisz, foci vagy úszás, kerékpározás, kocogás vagy csak egy kiadós séta), a dohányzás pedig büdös, drága, a várható élettartamot pedig egyénenként akár 27 évvel is csökkentheti (ez főleg a láncdohányosok, ill. a napi 50 szál feletti fogyasztók esetében van így).

Hosszabb és jobb minőségű élet. Gondoljanak bele. Gyógyszerek nélkül! És ez lehetséges. Csak rajtunk múlik…
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!