A Lancet (a világ egyik legtekintélyesebb folyóirata) pár éve számolt be egy vizsgálatról, melyben majdnem 900 ezer ember vett részt. Azt vizsgálták, hogy a testtömeg index (BMI) és a plazma koleszterin szint között milyen összefüggés van. A BMI egy viszonyszám, ami nem mindig pontosan tükrözi a test valódi zsírtartalmát, mert annak is magasabb lehet a BMI értéke, akinek pl. a sok sportolástól erőteljesebb az izomzata.

Még is a BMI viszonylag jól használható annak a megítélésében, hogy valaki elhízott, normális súlyú vagy kifejezetten sovány.
 
A koleszterinnek két frakcióját nézték: a HDL (védő hatású koleszterin) és a non-HDL koleszterin szintet. Ez utóbbit úgy kapjuk meg, hogy az összkoleszterin értékből kivonjuk a HDL koleszterin értékét.

Azt találták, hogy ahogy növekedett a BMI értéke, úgy csökkent mind nőkben, mind férfiakban a HDL koleszterin szintje. Ez a csökkenés nagyon számottevő volt. 20-as és 30-as BMI között értéke 30%-os csökkenést mutatott. Ezzel párhuzamosan a non-HDL koleszterin szint mindkét nemben jelentős mértékben megnövekedett (több mint a kétszeresére nőtt a 20 és 30-as BMI csoportokat összehasonlítva).

Ma az infarktus egyik legjobb  előjelzője a non-HDL/HDL koleszterin arány (2, 2,3), ami az elhízottakban 65%-kal nagyobb értéket mutatott (3-4,1), mint a normális BMI-jű csoportban.
 
Itt egyáltalán nem vizsgálták azt, hogy mit ettek a betegek, milyen diétát folytattak, kizárólag csak a testtömeg indexet, illetve az említett koleszterin frakciókat nézték.

A tanulmányból világosan kitűnt, hogy az elhízás önmagában kedvezőtlen lipid profillal jár, ami magyarázza azt a tényt, hogy elhízottakon a szív és keringési rendszert érintő betegségek sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint a normális testsúlyúak esetében.

Az elhízás még számos más módon is pusztítja érrendszerünket (cukorbetegség, magas vérnyomás), de ez a tanulmány kizárólag a koleszterin frakciók megváltozására fókuszált. Mint láttuk, a kövérség ezt is rossz irányba változtatta meg. Az ideális BMI érték 20-25 közt van. A normális testsúly már fél győzelem, korunk első számú népbetegsége felett. Az elhízás koránt sem csak esztétikai kérdés.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!