Két sziget a Földközi tengerben. Egy sziget a kelet-kínai tengerben. Egy távoli félsziget Costa Ricán. Egy város Kaliforniában. Egzotikus helyektől hétköznapi régiókig. Egy valami azonban közös ezekben az egymástól távol fekvő területekben: a helyiek kb. 10-15 évvel hosszabb ideig élnek, mint mi, sokan pedig megérik a 100 év feletti kort is.

Ráadásul ezeken a vidékeken a férfiak majdnem olyan hosszú ideig élnek, mint a nők. Pedig a világ legnagyobb részén a nők kb. 5 évvel túlélik a férfiakat. Mi lehet a titkuk ezeknek a modern kori Matuzsálemeknek?

Olaszország, Szardínia

A szardíniai lakosság hosszú várható élettartama részben genetikai okoknak köszönhető, a sziget meglehetősen zárt, a betelepülők aránya alacsony, így az itt élők genetikai összetétele hasonló és csak kis mértékben változik. Emellett kutatók szerint az aktív életmód is fontos szerepet játszik a kiemelkedő „eredményekben”.

Vegyük elő a dugóhúzót…

A legtöbb olaszhoz hasonlóan a Szardínia szigetén élő lakosság is elfogyaszt néhány pohár bort naponta. A régió borai azonban egyedülállóak, hiszen rendkívül magas a flavonoid tartalmuk (Nature, 2006-os tanulmány), ami köztudottan pozitív hatású a szív-, és érrendszerre.

Szardínia szigetén nem létezik a 65 éves nyugdíjkorhatár, sokan még 90 éves kor fölött is dolgoznak, náluk a munka és a tanulás egy életen át tart.

Costa Rica

Egy 60 éves „gazdag parton” (Costa Rica spanyol jelentése) élő embernek kétszer akkora esélye van megélni a 90 éves kort, mint egy 60 éves amerikainak.egészéges étrend

Egy kutatócsoport korábban azt találta, hogy a Costa Ricán élő idős emberek kromoszómáinak vége (telomer) hosszabb, mint az átlag. Kutatók a hosszabb telomert a hosszabb várható élettartammal hozták kapcsolatba.

Más kutatók szerint a Costa Ricán élő lakosok hosszabb várható élettartama a sok helyi termesztésű ételnek, zöldségnek és gyümölcsnek is köszönhető.

Okinawa, Japán

Okinawa szigete Japán legszegényebb régiója, mégis ezen a területen él a világon a legtöbb 100 év feletti ember. Az Okinawa szigetén élő emberek erei egészségesek, LDL koleszterin szintjük alacsony. Kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy Okinawán az emberek rizs helyett édes burgonyát fogyasztanak, ami csökkenti a koleszterinszintet és a krónikus gyulladások kialakulását. Az édes burgonya ezen felül káliumban, C vitaminban, karotinoidokban és rostban gazdag. Emellett nagyon sok kurkumát használnak ételeik elkészítéséhez.   

Ikária, Görögország

Ikária szigetén tízszer annyi a 90 éves kor felettiek száma, mint Európa más területein. Kutatók szerint mindez a sok zöldségnek, halnak (omega 3 zsírsavakban gazdag halak), olíva olajnak és az antioxidánsoknak köszönhető.

Loma Linda, Kalifornia

Hogyan válhatott egy település Los Angelestől kb. egy órányi távolságra olyan területté, ahol az emberek várható élettartama kiemelkedő? A válasz egyszerű: az itt élő emberek adventisták (hetednapi adventisták), akik nem dohányoznak, nem isznak alkoholt és nem fogyasztanak koffein tartalmú ételeket és italokat. Ennek a pár dolognak köszönhetően a férfiak 7 évvel tovább élnek, mint Amerika más területein. Az adventisták rengetek zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak.

Tanuljunk hát a világ ezen „szerencsés” régióinak lakosaitól, fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, omega zsírsavakat, rostokat, ne dohányozzunk, ne igyunk mértéktelenül alkoholt és csökkentsük a mindennapi stresszt.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!