A világon a legelterjedtebb módszer a túlsúly megállapítására a BMI, azaz a „body mass index” (testtömeg index), mely az egyén magasságából és testsúlyából kalkulál egy értéket. Ha a BMI érték 18,5 alatt van kóros soványságról, 18,5 és 24,9 között normál testsúlyról, 25 és 29,9 között túlsúlyról, 30 felett pedig elhízásról beszélünk.

A BMI számítással az a legnagyobb probléma, hogy csak a testsúlyt és magasságot vizsgálja, nem számol az egyén izomtömegével és csontsűrűségével. Ezért erősen torzít sportolóknál, akiknek komoly izomtömegük van, és pl. időseknél, akiknél az izomtömeg már alacsonyabb.

Emellett a BMI nem ad információt a testzsír helyéről, ami egy nagyon fontos tényező az egészségügyi rizikó megállapítása szempontjából.

Mindezek miatt szükség van egy olyan indikátorra, amely képes kiegészíteni a BMI kalkulációt. Egy frissen megjelent tanulmány szerint az a tényező, mely megfelelően kiegészítheti a BMI számítást, a nyak körfogatának mérése. A nyak körfogat könnyen mérhető, ezáltal a procedúra meglehetősen olcsó. A nagyobb nyak körfogat olyan egészségügyi problémákkal van kapcsolatban, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás és alvási apnoe (alvás közben jelentkező légzészavar).

A tanulmány során 1102 6 és 18 év közötti gyereket vizsgáltak, mérték a testsúlyukat, magasságukat és nyak körfogatukat. Azt találták, hogy pl. egy 6 éves gyermek 28,5 cm nyak körfogattal 4-szer valószínűbb, hogy túlsúlyos vagy elhízott, mint kisebb nyak körfogattal rendelkező társa. A kutatás vezetője szerint az elhízás és a nyak körfogat között nagyon erős korreláció van.

{$up_uri}neck.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!