A BMI, azaz testtömeg index manapság egy nagyon népszerű módszer arra, hogy megállapítsuk, az adott egyén testsúlya normális, túlsúlyos, elhízott vagy éppen kórosan sovány. Nem alkalmazható azonban mindenkinél tökéletesen a BMI.

A BMI-index kiszámítása rendkívül egyszerű, kalkulátorunkkal Ön is könnyedén kiszámíthatja testtömeg-indexét és megtudhatja, hogy ez alapján milyen az Ön alkata?

A BMI-index sokszor azonban félrevezető lehet, ezért alkalmazása inkább nagyobb számú populáció jellemzésére szolgálhat, az egyén sajátos adottságait ugyanis nem veszi figyelembe.

Zsírszövet, izomszövet

Azonos súlyú zsírszövet négyszer akkora helyet foglal el, mint az izomszövet, ezért azonos súlyú és magasságú emberek alkata között hatalmas különbség lehet, annak ellenére, hogy BMI értékük megegyező. Ez különösen gyakori 50 év feletti nők és 60 év feletti férfiak esetében.

Gyermekeknél és időseknél a BMI szintén félrevezető lehet a test izomszövetének és magasságának változása miatt.

A BMI általában arra alkalmas, hogy a nagyon szélsőséges állapotokat, amik egyébként is szembetűnőek, megállapítsunk, de sok esetben igen káros is lehet, mivel téves megnyugvást ad. Ugyanakkor pl. nagyon sok atléta vagy testépítő BMI-je mutat kóros értéket, holott testükön „egy deka” zsírszövet sincs.

A valósághoz sokkal közelebbi képet ad a testzsír százalék mérése. A WHO és NIH szerint elhízásról akkor beszélünk, ha a testzsír százalék férfiaknál 25, nőknél 35% fölött van.

Az elhízás nagyon súlyos betegségnek számít, hiszen jelentősen megnöveli a halálozást. Érdekes, de létezik egy ún. „Elhízás paradoxon”, melyet a Mayo Klinika orvosai kutatásuk során igazoltak. A paradoxon lényege a következő: azoknál az embereknél, akik el vannak hízva, jelentősen megnő a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége és az ebből fakadó halálozás is. Fordítva azonban nem ilyen egyértelmű a dolog. Szívbetegeknél ugyanis a nagyobb testsúly esetén alacsonyabb a halálozás.

Ennek oka ma még messze nem egyértelmű, csak sejtjük, hogy az egészségtelen fogyás során keletkező keton testek (az elsavasodás) hatására a sejten belül lecsökkent kálium szint eredménye lehet a sok hirtelen halál kialakulása. Ezért kell nagyon óvatosan bánni a sokszor olyan népszerű diétákkal, fogyókúrákkal.

Az egészséges fogyás lényege éppen az, hogy szervezetünk, testünk egészségesebb, energikusabb lesz, ehhez pedig sok-sok értékes anyagra van szükségünk: rostokra, zöldségekre, lúgosító ételekre, italokra, vitaminokra, stb.

Bios Life Slim

A Bios Life Slim termék rostot és multi vitaminokat tartalmaz. Naponta 2 alkalommal kell elfogyasztani 1-1 tasakkal, 2-3 dl vízben elkeverve, lehetővé téve az egészséges fogyást!

Bios Life Slim - Bios Life Slim

{$up_uri}slim_product.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!