Az emberi szervezetnek szüksége van megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje bevitelre, azonban nem mindegy, hogy az elfogyasztott fehérje milyen forrásból származik. A jó minőségű fehérjék szerves részét képezik az egészséges táplálkozásnak, a fogyókúrás étrendnek.

A nagy mennyiségben fogyasztott állati eredetű fehérje a modern táplálkozási irányelvek alapján kifejezetten egészségtelennek mondható, ráadásul ezek a fehérjék nem képesek tökéletesen hasznosulni szervezetünkben, egy részük rothadásnak indul bélrendszerünkben.

A húst hússal evés, és az erre épülő diéták (pl. Atkins) hosszútávon károsítják szervezetünket, ráadásul a túlzott mennyiségű húsfogyasztással nagy mennyiségű káros zsírt viszünk szervezetünkbe, ami megnöveli a kockázatát a különböző szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának. Magas vérnyomás, kóros koleszterinszint, emésztési problémák kialakulásához vezethet a napi rendszerességgel történő húsfogyasztás. Természetesen hús és hús között is nagy különbségek vannak, a leginkább kerülendő húsok a vörös húsok, a disznóhús, a belsőségek, helyettük a kevésbé zsíros, fehér húsok és a hal ajánlott.

Szervezetünknek testsúly kilogrammonként kb. 0,8g fehérjére van szüksége. Ez egy 70 kilós ember esetén 56g naponta. Mint ahogyan azt korábban írtam, a lúgosító életmód szerves részét képezi az állati eredetű fehérjebevitel jelentős csökkentése. Aki azonban nem fogyaszt állati eredetű fehérjét, annak a szervezete számára szükséges fehérje mennyiséget és esszenciális aminosavakat pótolnia kell.

A borsó protein kiváló alternatívát nyújt a szükséges fehérje és aminosav pótlásra azoknál, akik kevés vagy egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű fehérjét. A borsó protein ezen kívül kiváló azoknak is, akik szeretnék elkerülni a káros koleszterin bevitelt vagy emésztési problémákkal küszködnek. A borsó protein ugyanis nem tartalmaz koleszterint, hipoallergén (nem válthat ki kóros allergiás reakciót) és könnyen emészthető. Megfelelő arányban tartalmazza azokat az aminosavakat, melyre szervezetünknek szüksége van: lizin, leucin, isoleucin, valin, arginin, glutamin.

A lizin fontos szerepet játszik a növekedésben és a csontok egészségében, a leucin, isoleucin és valin az izomműködést segíti, az arginin a szívműködésre és az izmok anyagcsere folyamataira van kedvező hatással, míg a glutamin az edzést, ill. fizikai aktivitást követő nitrogén egyensúly helyreállítását segíti.

A borsó protein az egészséges diéta és fogyókúra szerves része, hiszen növeli a jóllakottság érzetet, miközben a kalória tartalma nagyon alacsony.

A borsó protein előnyei:

- teljesen természetes, sárgaborsóból származik
- nem okoz allergiás reakciót, nem tartalmaz génkezelt összetevőket
- kiválóan alkalmas diéta és fogyókúra esetén
- nem tartalmaz mesterséges édesítőszereket és színező anyagokat, teljesen naturális íze van
- kiválóan emészthető, nem terheli meg a gyomrot, az emésztőrendszert
- növeli az energiaszintet, segíti az izmok regenerációját terhelést követően
- növeli a jóllakottság érzetet
- alacsony kalória tartalmú
- környezetbarát az előállítási folyamata
- kiváló minőségű aminosavak megfelelő arányával látja el szervezetünket
- segíti a lúgosítást, a lúgosító életmódot
- borsó protein turmix könnyedén elkészíthető, bármikor fogyasztható

Az utóbbi években számos pozitív tulajdonság látott napvilágot a borsó protein vonatkozásában. Kanadai kutatók azt találták, hogy a borsó protein kiváló táplálék magas vérnyomás betegeknek és krónikus vesebetegeknek. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a borsó proteinnek kiváló hatása van ezekben a betegségekben. Ráadásul a magas vérnyomás a krónikus vesebetegek legfőbb rizikófaktora. Manapság nagy számban fordul elő a CKD (Chronic Kidney Disease – Krónikus Vese Betegség), nagyon nehéz gyógyítani, s a betegek jelentős része dialízisre (művese kezelésre) vagy vese transzplantációra (vese átültetésre) szorul. Több szakember szerint is a borsó protein "szuper tápláléknak" számít ebben a vonatkozásában.

Patkánykísérletekben a borsó protein 8 hét alatt 20%-kal csökkentette az állatok vérnyomását és 30%-kal növelte a vizelet kiválasztást, ami a méreganyagok kiürülése szempontjából rendkívül fontos.

Még nem egyértelmű a kutatók számára, hogy a borsó protein honnan nyeri ezen kiváló tulajdonságát, csak gyanítják, hogy a COX-1 fehérje termelés stimulálása révén fejtheti ki azt. Ez a fehérje ugyanis fontos szerepet játszik a vese megfelelő és egészséges működésében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!