A vadhús és a fűvel táplált szarvasmarha számos kultúra étrendjének fontos részét képzi. A hús- és tejtermékek hihetetlen mennyiségű tápanyagot tartalmaznak. A legújabb szupertápanyag, a konjugált linolsav (CLA) ezekben az állati eredetű termékekben található meg. 

A Bibliából megtudhatjuk, hogy a fűvel táplált bárány, kecske és szarvasmarha a gazdagság egyik szimbóluma, valamint pénznem is volt az izraeliták és sok környező civilizáció számára. Az ősi izraeli nép, akiknek étrendje 50 százalékban ezen állatokból állt, közismerten a legegészségesebb kultúrák egyike volt. Ezek az állatok kizárólag természetes füvet és zöld növényeket fogyasztottak.

A természetes növényzeten alapuló étrendnek köszönhetően rendkívül egészségesek az állatok és hatalmas mennyiségű szuper tápanyag található a húsukban és tejükben. Ez magában foglalja az omega-3 zsírsavakat, egészséges fehérjéket, E- és B12-vitamint, tiamint, kreatint, vasat és cinket. És a legfontosabb tápanyagot mind közül, a CLA-t.

1979-ben a Wisconsin Egyetem kutatói megállapították, hogy a marhahús-kivonat jelentős rákellenes tulajdonsággal rendelkezik. 1987-ben azt is felfedezték, hogy ezen előnyöket a CLA nyújtja. Kimutatták, hogy a CLA segít elnyomni a tumor PTPRG génjét. Michael Pariza, a híres tudós fedezte fel a CLA-t. Állítása szerint „egyetlen ismert zsírsav sem olyan hatékony, mint a CLA a rákos megbetegedések kialakulása elleni küzdelemben”. Mindössze 0,5% CLA-t tartalmazó étrend felére csökkenti a tumor növekedését. 

A CLA egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy segít elnyomni a gyulladásos prosztaglandinokat, mint a PGE2. Ennek az anyagnak a blokkolásával csökkenti a gyulladást az ízületekben, izmokban, csontokban, szervekben és az agyban. CLA-ban gazdag tejzsírral táplált csibék és patkányok jelentősen nagyobb csontnövekedést mutattak, mint más zsírokat kapó társaik. 

A CLA erős sejt inzulin-érzékenységet fokozó hatással is rendelkezik és stabilizálja a vércukorszintet. A kutatók azt mondják, hogy a szintetikus, diabéteszben alkalmazott gyógyszerek hatását utánozza, azok mellékhatásai nélkül.

Tesztek azt mutatták, hogy a 8 hétnél tovább fogyasztott CLA jelentős hatással van a keringő inzulinra és a vércukorszintre. Emellett a CLA gyorsítja az anyagcserét és elősegíti a zsír lebontását. Sok kutató feltételezte, hogy a CLA-ban szegény, modern étrend jelentős tényező lehet napjaink elhízás-járványában. 

A fűvel táplált állatok húsa és tejtermékei 300-500 százalékkal több CLA-t tartalmaznak, mint a szénát és gabonát fogyasztó állatoké. A bio tojás is gazdag CLA forrás. Annak ellenére, hogy a CLA egy többszörösen telítetlen zsír, bebizonyosodott, hogy túléli a sütéssel járó hőfoknövekedést.

A CLA legnagyobb mennyiségben a vad vagy fűvel táplált állatok csontvelőjében található meg. A csontvelőt szinte minden húsevő kultúrában használják levesek, pörköltek és más ételek elkészítéséhez. A csontvelőben képződnek a vérsejtek és  fontos szerepet játszik a szervezet oxigénszállító képességében és természetes immunitásában. A vad- és/vagy fűvel táplált állatok csontvelejének fogyasztása híres immunerősítő képességéről. A CLA magas koncentrációja természetesen szerepet játszik ebben.

Kutatók létrehozták a CLA szintetikus változatát is. Ezt a termék széles körben elterjedt a fogyásra, izomépítésre, szív- é s érrendszer egészségére és immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!