A CLA, vagyis konjugált linolsav (conjugated linolic acid) egy természetes zsírsav, melynek hosszú távú egészségjavító hatása lehet azáltal, hogy segít fenntartani az ideális testsúlyt.

Forrás: University of Wisconsin-Madison

Sokan tapasztalják, hogy az idő előre haladtával testsúlyuk fokozatosan gyarapszik. Ilyenkor nem hirtelen testsúly növekedésről van szó, hanem egy folyamatról, melynek során – főleg ünnclaweightloss.jpgepekkor – a plusz kilók összeadódnak, majd 1-2 év elteltével már komoly testsúly gyarapodás figyelhető meg.

A CLA tartalmú étrend-kiegészítők ezt a folyamatot gátolhatják. Az amerikai kutatók egy fél éves periódus során vizsgálták a CLA hatását. Az eredmények meghökkentő képet mutattak, azok a résztvevők, akik CLA-t fogyasztottak átlagosan 1 kg testzsír veszítettek, míg a placebo csoportban szereplők testsúlya több mint 1 kilóval gyarapodott.

A CLA emellett biztonságos, a szervezet jól tolerálja.

Egy másik tanulmány azt találta, hogy a CLA-t fogyasztó résztvevők 1 év elteltcla-extreme.pngével sem szedték vissza a korábban leadott kilókat, így nem alakult ki náluk a nem megfelelő diétás programoknál gyakorta előforduló jojó effektus. A vizsgálatban résztvevők egyébként 9%-ot veszítettek testzsír tömegükből 12 hónap alatt.

A CLA természetes formában megtalálható a kérődző állatok tejében és húsában, de a megfelelő mennyiséghez nagyon sokat kellene fogyasztani belőlük.

A CLA működési mechanizmusa abban rejlik, hogy csökkenti az étkezés utáni zsírraktározás mértékét, emellett segíti a szervezetet a zsírbontásban és a zsír hasznosításában.

Természetesen a CLA is megfelelő étrend és testmozgás mellett fejti ki legjobban hatását. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!