RECEPT: édes-savanyú lilakáposzta, paprika és pácolt tofu
Hozzávalók 4 főre
A tofuhoz
- 350 g tofu
- 2 ek. alacsony nátriumtartalmú szójaszósz
- 2 tk. darált gyömbér
- 1 gerezd aprított fokhagyma
- 2 tk. agave nektár
- 2 ek. repceolaj
- 2 tk. szezámolaj
Az édes-savanyú káposztához
- 200 g főtt rizs
- 1 ek. alacsony nátriumtartalmú szójaszósz
- 1 ek. rizsbor ecet
- 2 tk. cukor vagy agave nektár
- 2 ek. víz vagy zöldségleves
- 1 tk. kukoricakeményítő
- 1 ek. repce- vagy földimogyoró olaj
- 2 tk. aprított friss gyömbér
- 2 gerezd aprított fokhagyma
- 1 nagy kaliforniai paprika, vékonyra szeletelve
- 1 közepes fej vörös káposzta, durvára vágva
- ízlés szerinti só
Elkészítés
1, A sütőt 375 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A tofut egy papírtörlővel szárazra törölgetjük, majd dominó méretűre (kb. 1 cm vastagságúra) vágjuk. Egy nagy, széles tálban összekeverjük a pác hozzávalóit. Papírtörlővel minden tofu darabot megszárítunk, majd a pácba mártjuk, figyelve arra, hogy az minden oldalát fedje. A tofudarabokat a tepsibe helyezzük és 7-10 percig sütjük, vagy amíg a szélei nem kezdenek el színesedni. Vegyük ki a sütőből és tartsuk melegen, amíg készre sütjük a zöldségeket.
2, A sütés előtt győződjünk meg arról, hogy a rizs meleg. Egy kis tálban vagy mérőedényben alaposan összekeverjük a szójaszószt, borecetet, cukrot vagy agave nektárt, vizet vagy zöldséglevest és a kukoricakeményítőt. Minden szükséges hozzávalót karnyújtásnyi távolságra teszünk a serpenyőtől.
3, A lapos fenekű wokot vagy acél serpenyőt felhevítjük annyira, hogy egy csepp víz egy-két másodperc alatt párologjon el belőle. Beleöntjük az olajat úgy, hogy az edény szélére is jusson belőle, majd hozzáadjuk a fokhagymát és gyömbért és 10 másodpercig sütjük. Majd hozzáadjuk a paprikát és egy percig sütjük. Hozzáadjuk a káposztát, sózzuk és 1-2 percig sütjük, míg a zöldségek fonnyadni nem kezdenek. Ráöntjük az édes-savanyú keveréket és keverve-rázogatva eloszlatjuk a zöldségen. 15-20 másodpercig sütjük, majd lefedve még 30 másodpercig. Levesszük a fedőt, megkeverjük és 1 perc alatt ropogósra sütjük.
4, Négy részre osztjuk a rizst és meleg tálakba vagy tányérokra halmozzuk. A tetejére szedjük a zöldséget, majd a tofut és tálaljuk.
A sült tofu pár napig eláll a hűtőben. A főtt rizst hűtve körülbelül 3 napig tárolhatjuk.
Tápanyagtartalom adagonként
- 352 kalória
- 10 g zsír, 1 g telített zsír, 4 g többszörösen telítetlen zsír, 5 g egyszeresen telítetlen zsír, 0 mg koleszterin
- 55 g szénhidrát
- 6 g étkezési rost
- 231 mg nátrium (az ízlés szerinti só nélkül)
- 14 g fehérje