Koleszterin és zsír.

Mi is a koleszterin?

A koleszterin egy olyan zsírszerű anyag, mely szükséges a test számos funkciójához. A koleszterin és más zsírok összegyűlhetnek az erek falán, ezáltal az ér leszűkül és elveszti rugalmasságát. Ez az arteroszklerózis. A koleszterin előállításáért legnagyobb részben a máj felelős.

Sokan nem tudják, hogy ha teljesen elkerülik a koleszterin tartalmú ételek fogyasztását, attól még a szervezetük fog koleszterint előállítani. Ennek oka az, hogy az emberi szervezet számos ételből képes koleszterint előállítani, nem csak a koleszterint tartalmazó ételekből tudja kivonni.

Jó és rossz zsírok

Az ideális táplálkozás szerves részét képezik a zsírok, de vannak a szervezetre jótékony és ártalmas hatású zsírok. A telítetlen zsírok szobahőmérsékleten folyékonyak, és lehetnek egyszeresen vagy többszörösen telítetlenek.

{$up_uri}verzsirmayo2.jpg

200 mg/dl = 5,2 mmol/l
170 mg/dl = 4,6 mmol/l

150 mg/dl = 1,7 mmol/l

45 mg/dl = 1 mmol/l
55 mg/dl = 1,1 mmol/l

130 mg/dl = 2,6 mmol/l
70 mg/dl = 1,8 mmol/l

Egyszeresen telítetlen zsírsavak (jó zsírok). Ezek az olajok és zsírok csökkenthetik az LDL szintet, a HDL szint csökkentése nélkül. Az egyszeresen telítetlen zsírok: olíva olaj, repce olaj és földimogyoró olaj.

Többszörösen telítetlen zsírok. Ezek az olajok csökkenthetik az LDL szintet, de eközben csökkentik a HDL szintet is. Többszörösen telítetlen zsírok: kukorica, napraforgó, szezám, szója, gyapotmag olaj.

Telített zsírok. Ezek a zsírok növelik a teljes és LDL koleszterin szintet, és növelik a szívbetegségek kockázatát. A telített zsírok főleg az állati eredetű zsírokban, tojás sárgájában, csokoládéban, kókuszdióban, pálmaolajban és egyéb trópusi olajokban találhatók.

Mit érdemes tenni?

1. Több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani.

2. Növelni a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztását.

3. Csökkenteni a zsírok és telített zsírsavak fogyasztását.

Hogyan csökkenthető a koleszterinszint, és zsírfogyasztás?

 

 

{$up_uri}etelek.jpg

 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!