Egyes felmérések szerint a fejlett világ lakosságának mindössze 5%-a fogyaszt elegendő rostot. Mindannyiunk számára előnyös a megfelelő mennyiségű rostbevitel, de különösen igaz ez a cukorbetegekre.

Miért? Azért, mert az élelmi rostok olyan szénhidrátok, melyek teltség érzetet biztosítanak, így hatékonyan csökkentik a kalória bevitelt, ráadásul nem emelik a vércukorszintet.  

Az Amerikai Diabétesz Társaság ajánlása szerint a rostok olyan jótékony részei táplálékunknak, hogy az étel teljes szénhidrát tartalmából le lehet vonni a rost mennyiséget. Ha pl. egy termék 38 g szénhidrátot tartalmaz és 7 g rostot, akkor, ha levonjuk a 38-ból a 7-et, megkapjuk a teljes szénhidrát tartalmat, ami ebben az esetben 31 g. bioslifeslim.jpg

A rostoknak a glükóz kontroll mellett más jótékony hatásuk is van. Ahogy korábban említettem, teltség érzetet biztosítanak extra kalória bevitel nélkül, ami segíti a fogyást. Emellett akár 5%-kal csökkenthetik az LDL (rossz) koleszterinszintet. Több korábbi tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy ételeink rosttartalmának emelésével csökkenthetjük a szívbetegségek és bizonyos rákbetegségek rizikóját. 

Mennyi is az annyi?

Az ideális napi rostbevitel 25-35 g. Ezt a célértéket a legtöbb ember nem képes elérni napi étkezései során, ezért fontos a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása. Ha elkezdjük növelni a napi rostbevitelt, figyeljünk arra, hogy lassan együnk és sok vizet igyunk napközben.

Persze ehhez fokozatosan kell hozzászoktatnunk szervezetünket, mivel elszoktunk a rostoktól vagy olyan speciális rostkészítményeket kell használnunk, mint a Bios Life Slim, aminek a speciális rostösszetétele nem okoz semmiféle panaszt az esetek túlnyomó többségében.

Magas rosttartalmú étrend-kiegészítő:

Bios Life Slim

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!