Kutatók régóta vizsgálják az elhízás és a zsírraktározás pontos folyamatát, legfrissebb eredményeik azt mutatják, hogy a zsír lerakódásának és elraktározásának menete sokkal gyorsabban történik meg, mint azt korábban gondoltuk. Régóta tudjuk, hogy a táplálékból származó zsír a belekből az érrendszerbe jut, ahonnan az izmok annyit használnak fel, amennyire szükségük van.

Mostanáig úgy gondoltuk, hogy a felesleg lassan távozik el az erekből, majd fokozatosan épül be a zsírszövetekbe, főleg a derék, a csípő és a combok környékén.

Az Oxford Egyetem kutatói szerint azonban ez a folyamat sokkal összetettebb és gyorsabb.

Kísérletükben kimutatták, hogy a zsírok kb. egy óra alatt bomlanak le a belekben és jutnak bbf_667.jpge az erekbe kis cseppek formájában. Ezek a zsírcseppek aztán szétszóródnak a szervezetben, a fel nem használt felesleget pedig a meglévő zsírszövetek befogják és elraktározzák. Ez a folyamat azonban meglepően gyorsan, kb. 3 óra alatt végbe megy.

A reggel elfogyasztott táplálékban található zsírok kis része járja csak végig ezt az utat, azonban a vacsorára megevett zsírok közel fele esik át a fenti folyamaton. Mindez a napközben bekövetkezett hormonális változásoknak köszönhető, melynek hatására egyre könnyebbé válik a raktározás. Egy 30g zsírt tartalmazó vacsorából kb. 2-3 teáskanálnyi zsírszövet kerülhet a derék köré. Ez a lerakódás azonban csak ideiglenes, könnyen mobilizálódik, ha az izomnak szüksége van rá.

A probléma akkor következik be, ha túl sok táplálékot fogyasztunk vacsorára, ebben az esetben ugyanis nem történik meg a lerakódott zsírszövet mobilizálása és felhasználása. Ennek nem csak esztétikai jelentősége van, hiszen a derék és csípő környékén felhalmozódó zsírszövet több korábbi tanulmány szerint is jelentősen csökkentheti életkilátásainkat, mivel hajlamosít szív-, és érrendszeri megbetegedésre. Ez a zsírszövet ugyanis több káros anyagot termel, ráadásul közel helyezkedik el a létfontosságú szerveinkhez.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!