Teszik fel sokan a kérdést orvosaiknak. Napjaink egyik legsúlyosabb népbetegsége az elhízás. De vajon a kövérség mennyiben írható bizonyos hormonok kórós működésének a számlájára? Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről ezt a kérdést!

Mik azok a betegségek, amik valóban a rendellenes hormonális működés következtében vezetnek elhízáshoz?

1. Cushing kór: a mellékvese kéreg jóindulatú adenómája okozza. A következmény a plazma cortizol szintjének extrém fokú megemelkedése. Kb. pár száz ilyen beteg él a tízmilliós országunkban.

2. Pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis). Kb. 40-50 ezer beteget tartunk nyílván, akik döntő többségénél a betegség a pajzsmirigygyulladás következménye (Hashimoto thyreoiditis). A betegség lappangva, lassan alakul ki, de viszonylag könnyen diagnosztizálható és megfelelő pajzsmirigy hormonpótlás mellett a betegség okozta plusz kg-ok könnyen eltüntethetők.

3. Policisztás ovarium szindróma (POS). Ez már sokkal keményebb dió, mert a felnőtt női lakosság 5-10%-át érintheti. A betegségre az ovariumokban kialakuló ciszták jellemzőek, gyakran járhat meddőséggel, valamint az esetek 30-50%-ában cukorbetegséggel (II-es típusú). A sportolás itt különösen fontos. A POS –os női sportolók gyakran kiváló eredményeket érnek el. A diéta is nagyon fontos, sok zöldség, olíva olaj, kevés gyümölcs és szénhidrát, fehér húsok és hal, bő folyadék fogyasztás és az alkohol kerülése sokat segíthet.

4. Inzulinóma. Nagyon ritka! A hasnyálmirigy jóindulatú, inzulintermelő daganata felelős a magas inzulin szintért és a fokozott éhségérzetért. Ha gondolnak rá felismerni nem nehéz, a megoldása sebészi.

5. Nagyon ritka gének mutációján alapuló elhízás formák: Bardet szindróma, Práder szindróma. Nem térek ki rájuk részletesen, mert olyan ritkák.

Mindent összevéve, láthatjuk, az elhízások oka az esetek döntő többségében nem hormonális okokra vezethető vissza, hanem a mozgásszegény életmódra és a helytelen táplálkozásra. A sok zöldséget, fehér húst és kevés szénhidrátot tartalmazó mediterrán típusú étrend, napi 40 perc rendszeres séta, az alkohol és a finomított cukrok, sütemények kerülése, a gyors éttermek mellőzése sokat segíthet a problémán.

Az elhízást könnyebb megelőzni, mint kezelni. Ha már valaki elhízott, akkor a fenti elvek mellett szüksége lehet bizonyos étrend-kiegészítők (Bios Life Slim, Super Greens, stb.) rendszeres fogyasztására, hogy a testsúly csökkenés megindulhasson.

Soha nem késő elkezdeni lefogyni. A kövérség a szív-, és érrendszeri és a daganatos betegségek gyakoriságát is jelentősen megnöveli. Ez utóbbira csak egy példa a sok közül. Tudjuk, hogy az emlőrák gyakorisága az elhízott nőkben magasabb, mint a normál súlyúakban. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a zsírszövet maga is endokrin aktivitással bír, így pl. termel egy aromatáz nevű enzimet, ami a szervezetben az androgén hormonokból ösztrogén hormonokat gyárt. Az emlőrákok igen nagy hányada érzékeny az ösztrogénre és annak növekedését az ösztrogén elősegíti. Igaz, ma már léteznek aromatáz gátló gyógyszerek, amit az ösztrogén receptorban gazdag emlőrákos betegnek minden esetben meg is adnak, de nem az a legjobb aromatáz gátlás, ha nincs a beteg elhízva, ezáltal a zsírszövet kevesebb aromatáz enzimet termel? És ez csak egy példa a sok százból, hogy az elhízás miért járhat a rákbetegségek fokozott kockázatával.

Bios Life Slim

A Bios Life Slim termék rostot és multi vitaminokat tartalmaz. Naponta 2 alkalommal kell elfogyasztani 1-1 tasakkal, 2-3 dl vízben elkeverve, lehetővé téve az egészséges fogyást!

Bios Life Slim - Bios Life Slim

{$up_uri}slim_product.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!