Manapság egyre több ember rendelkezik jelentős súlyfelesleggel és ezek a lerakódott zsírszövetek számos mellékhatással járnak, komoly betegségeknek ágyazhatnak meg. Ezért rohamosan nő azoknak a száma is, akik szeretnének megszabadulni kóros súlyfeleslegüktől, ezért étrendjükből teljes egészében kiiktatják a zsírokat. Ez jelentené az egészséges táplálkozást, a fogyókúrás étrendet?

Ez azonban nagyon nagy hiba, ezért meg kell értenünk, hogy nem minden zsír, zsírsav egyforma. Az esszenciális zsírsavak kulcsfontosságúak az egészség megőrzésében, hiányuk különböző betegségekhez vezethet: fáradtság, szív-, és érrendszeri megbetegedések, krónikus gyulladások, stb.

Miért olyan fontosak az esszenciális zsírsavak szervezetünk számára?

Az esszenciális zsírsavak (EFAs – Essential Fatty Acids) többszörösen telítetlen zsírsavak. Szervezetünk nem képes előállítani ezeket a zsírsavakat, ezért az elfogyasztott táplálékokkal juttathatjuk őket szervezetünkbe. Az esszenciális zsírsavak testünk minden egyes sejtjében jelen vannak, nélkülözhetetlenek a sejtek, szövetek, szervek megfelelő működéséhez. Emellett az esszenciális zsírsavak az eikozanoidok (hormonszerű vegyületek) szükséges prekurzorai (olyan vegyület, melyből fontos végtermék alakul).

Az esszenciális zsírsavaknak két csoportját különböztetjük meg: az omega 3 és omega 6 zsírsavakat. A legfontosabb omega 6 zsírsav a linolsav, mely tipikus táplálékainkban igen gyakran fordul elő. Emiatt gyakorta nincs szükség külső pótlására. Linolsavban gazdag táplálékok: magas feldolgozottságú ételek, olívaolaj, kendermag, mandula, repceolaj, napraforgóolaj, stb. A linolsav a szervezetben az anyagcsere során hosszúláncú, többszörösen telítetlen zsírsavakká alakul át. Ezek már nem esszenciális zsírsavak, mivel a szervezet állítja elő őket.

A legfontosabb omega 3 zsírsav a linolénsav (alfa-linolénsav). Eltérően a linolsavtól, az alfa-linolénsav meglehetősen ritkán fordul elő táplálékainkban. Jellemző forrása: kendermag, szójabab, sötétzöld zöldségek, fekete ribizli, stb. Az alfa-linolénsav kétféle hosszúláncú, többszörösen telítetlen zsírsavvá alakul át: EPA és DHA. Ők nagyobb mennyiségben a halolajban találhatók.

Mindegyik esszenciális zsírsav az eikozanoidok prekurzora. A számos eikozanoidból, ami az omega 3 és omega 6 zsírsavakból alakul ki, a prosztaglandinok a legfontosabbak. Minden egyes többszörösen telítetlen zsírsavhoz és hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavhoz más-más funkciójú prosztaglandin kapcsolódik. A PGE1 prosztaglandin legfontosabb funkciói: gyulladások csökkentése, a vérerek tágítása és a vérrögök kialakulásának megelőzése. A PGE2 prosztaglandin ezzel szemben éppen ellenkező hatást idézhet elő. Ezért a PGE2 magas szintje a vérben olyan betegségekhez kapcsolódhat, mint a reumatoid artritisz, vagy bizonyos szívbetegségek.

A harmadik kulcs prosztaglandin a PGE3, mely az omega 3 zsírsavakból keletkezik és gyulladás csökkentő és vérhígító tulajdonságokkal rendelkezik. A PGE3 nagyon hasznos sérülésből vagy fertőzésből történő felépüléskor.

A különböző zsírsavak és esszenciális zsírsavak világa egy meglehetősen összetett rendszert alkot, ezért nagyon fontos megfelelő egyensúlyuknak fenntartása. Az állati eredetű táplálékok és főzőolajok nagy mennyiségű fogyasztása révén ez az egyensúly felborulhat szervezetünkben, ezért fontos táplálkozási szokásaink megváltoztatása, valamint az ideális arányú esszenciális zsírsavak megfelelő pótlása. Ebben segítenek prémium kategóriájú étrend-kiegészítő termékeink.

{$up_uri}omess.jpg{$up_uri}om.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!