Eddig az amerikaiak privilégiumának számított, mára Európát is elérte a „kór”: minden második európai ember túlsúlyos vagy elhízott. Ez a szám az elmúlt 20 évben megduplázódott.

Forrás: OECD, EU Comission

Bár az amerikaiak még mindig kövérebbek, Európa sajnos elkezdett felzárkózni az élbolyhoz. Túlsúly és elhízás között hatalmas különbség lehet. Egy friss statisztika szerint az amerikaiak 30%-a elhízott (tehát nem csupán túlsúlyos, hanem 30, vagy az feletti a BMI-indexe). Európa vonatkozásában ez a szám még „csak” 15,5%, de a tendencia rendkívül rossz. Egyes országokban azonban az adatok sokkal rosszabbak, 20% körüliek (Anglia, Málta, Luxemburg, Litvánia). A képzeletbeli negatív dobogó tetején az Egyesült Királyság áll a maga közel 25%-ával.

Egy rendkívül érdekes adat, hogy az Egyesült Államokban az egészségügy a túlsúly és elhízás, valamint a hozzá kapcsolódó betegségek miatt évente 147 milliárd dollárt költ el (ez mai árfolyamon kb. 31 000 milliárd Ft). Ez egy hihetetlen nagy összeg!!

Egy friss tanulmány szerint Angliában 2007 és 2015 között az egészségügy 70%-kal fog több pénzt igényelni az elhízás növekvő mértéke miatt.

Az elhízás tehát nem csak egészségtelen, hanem rendkívül költséges is!

Az elmúlt hónapok, évek kutatásai erősen azt sugallják, hogy a túlsúly és az elhízás a modern világunk leggyakrabban előforduló betegségeinél az egyik legfontosabb rizikófaktor. Ráadásul ez ellen viszonylag könnyen tehetünk.
Ma már léteznek olyan modern étrend-kiegészítő készítmények, melyek jelentősen megkönnyítik a normális testsúly elérését. Természetesen minden fogyókúra, minden diéta valamilyen szintű lemondással jár. De nagyon nem mindegy, hogy ez a lemondás, negatív hatás milyen fokú.

Mivel a fogyókúrák, diéták hosszabb távon rendkívül sikertelenek (a fogyókúrázók kb. 98%-ánál), ezért fontos, hogy betartsuk azokat a tanácsokat, amiket korábbi cikkeimben részletesen kifejtettem.

Legfontosabb tényezők:

- lúgosító ételek, italok fogyasztása
- magas rost tartalmú ételek
- alacsony szénhidrát tartalom
- omega zsírsavakban gazdag táplálékok
- minél kevesebb cukor
- minél több zöldség, gyümölcs
- sok folyadék (pl. tisztított víz)

Talán az egész akkor kezdődött, amikor minden ételből megpróbálták kivonni a zsírokat ("fat free" - mánia). Az eredmény drámainak bizonyult. Az emberek rohamosan elkezdtek a zsírmentes étrenden hízni, mert helyette rengeteg szénhidrátot kívántak és ettek. A szervezet a felesleges szénhidrátokból és fehérjékből pedig zsírt szintetizált.

Az élelmiszeripar rengeteg kövér embert „gyártott”. Másodlagos, de nem elhanyagolható tettestársnak bizonyult az ízfokozók, állományjavítók népes családja. A szebb, lágyabb, színesebb és illatosabb ételből többet eszünk. Az adagok is jó nagyok lettek.

Ezért kell visszatérni a természetes, alacsony feldolgozottságú ételekhez, a jó féle olajokhoz, egyszóval mindazokhoz, amit már előbb felsoroltam.

És legalább, amikor iszunk, akkor ne együnk, azaz mindig tartsuk szem előtt: a szomjúság legjobb ellenszere a víz, és nem az üdítők, amik úgy oltják a szomjunkat, hogy közben etetnek minket.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!