A FIBRE szó jelentése magyarul: rost. A rostoknak nagyon fontos szerepük van táplálkozásunkban, és számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amikre korábban nem is gondoltunk.

Számos kutatás bebizonyította, hogy a szükséges, napi 18g rostot a lakosság (Magyarországon, Európában, Amerikában egyaránt) jelentős része nem fogyasztja el. Ennek legfőbb oka az, hogy az emberek többsége a rostokat az íztelen, kartonpapír ízű és színű ételekkel azonosítja. Pedig ez nem így van, hiszen számos finom és rendkívül értékes táplálékunk tartalmaz rostokat nagy mennyiségben. A rostok megtalálhatók számos gyümölcsben, zöldségben, de még a pattogatott kukoricában is.

Mi is valójában a rost?

A rostokat sokan salakanyagoknak nevezik, valójában, tudományosan nem keményítő poliszaharidok, a komplex szénhidrátok olyan csoportja, mely a növények sejtfalában található. Alapvetően két fajtájukat különböztetjük meg: az oldható és nem oldható rostokat. Ez a tulajdonság a vízben történő oldódást jelenti.

Oldható rostok: gumik, pektinek, mucilagélek

Nem oldódó rostok: cellulóz, hemicellulóz, lignin

Nem oldódó rostok

A nem oldódó rostok a szervezet számára nem emészthetőek, segítik a táplálék áthaladását az emésztőrendszeren. Segítséget nyújtanak székrekedés esetén, biztosítják a belek egészséges működését.

Nem oldható rostokban gazdag ételek: teljeskiőrlésű kenyér, teljeskiőrlésű gabona, barna rizs, zöldség, gyümölcs, stb.

Ezek a rostok segítenek az ideális telítettség érzet elérésében, ezért alkalmazásukkal nehezebben fordulhat elő a túlevés, ami az elhízás egyik kiindulópontja.

Oldható rostok

Az oldható rostokat a szervezet képes megemészteni, számos formában előfordulnak a természetben: pl. az almában található pektin, vagy a zabban lévő béta-glükán.

Az oldódó rostok segítik az ideális vércukor szint fenntartását, mivel lelassítják a glükóz bejutását a vérbe. Napi 25g rost elfogyasztása akár 25%-kal is csökkentheti a vércukor szintet.

Emellett az oldható rostok csökkentik a koleszterinszintet, mely kedvezően hat a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésére.

A rostok a rák ellen is hatásosak?

A nem oldódó rostok fontos szerepe, hogy a bélrendszer ideális működését fenntartsa. Csökkenti az emésztési problémákat, a bélproblémákat, a székrekedést, a hasmenést és a gyulladásos emésztőrendszeri megbetegedéseket.

Egy hatalmas európai tanulmány bebizonyította 400 000 résztvevő bevonásával, hogy napi 35g rost elfogyasztása 40%-kal csökkenti a vastagbélrák kialakulását azokkal szemben, akik csupán napi 15g rostot fogyasztanak.

Hasonló mennyiségű rost nőkben felére csökkenti a mellrák kialakulását (University of Leeds).

Emellett a hasnyálmirigy rák kialakulása is 35%-kal csökken azokban, akik 30g rostot fogyasztanak el naponta (University of California, San Francisco).

Egy washingtoni tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy megfelelő mennyiségű rost elfogyasztása csökkenti a magas vérnyomás kialakulását terhes nőkben.

Bios Life Slim - Bios Life Slim

{$up_uri}slim_product.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!