RECEPT: fehérbab, tonhal és spenót saláta
Hozzávalók 4-6 főre:
- 250 gramm fehér bab
- 1 liter víz
- 1 hagyma félbe vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma és 1 kis gerezd darálva vagy pépesítve
- 1 babérlevél
- 2 friss zsályalevél
- só ízlés szerint
- 150 gramm konzerv tonhal
- 1 ek. sherry ecet
- 1 ek. friss citromlé
- ½ tk. dijoni mustár
- 6 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 ek. apróra vágott petrezselyem vagy menta
- 1 ek. apróra vágott snidling
Díszítésre (opcionális): szeletelt lilahagyma és fekete olajbogyó
Elkészítés
1, Leöblítjük a babot és feltesszük főni egy fazék vízben. Hozzáadjuk a félbevágott hagymát, a zúzott fokhagymát, babérlevelet és a zsályaleveleket. Ha felforrt, ízlés szerint sózzuk, majd lefedjük és lassú tűzön 1-1 ½ órát főzzük, amíg a bab meg nem puhul. Leszűrjük a babot, kidobjuk a hagymát, fokhagymát, babérlevelet és zsályát. A levet használhatjuk leveshez vagy tészta szószhoz.
2, Közben elkészítjük a spenótot és az öntetet. Összekeverjük az ecetet, citromlevet, darált vagy pépesített fokhagymát, olíva olajat és ízlés szerint sózzuk.
3, Egy nagy tálban óvatosan összekeverjük a babot és a tonhalat. Ne aggódjunk, ha néhány bab szétesik. Hozzáadjuk a petrezselymet vagy mentát, a snidling és salátaöntet felét és jól összerázzuk. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.
4, A maradék öntettel összekeverjük a spenótot. Egy tálra helyezzük a spenótot, majd arra a tonhalat és megszórjuk a snidling maradékával. Lilahagymával és fekete olajbogyóval díszítjük és tálaljuk.
A főtt babot körülbelül három napig tárolhatjuk hűtőben. A saláta a negyedik lépésig órákkal a tálalás előtt is elkészíthető.
Tápanyagtartalom adagonként (4 főre):
- 361 kalória
- 21 g zsír, 3 g telitett zsír, 3 g többszörösen telitett zsír, 15 g egyszeresen telitett zsír, 19 mg koleszterin
- 26 g szénhidrát
- 9 g élelmi rost
- 220 mg nátrium (az ízlés szerinti só nélkül)
- 19 g fehérje