RECEPT: fehérbab, tonhal és spenót saláta

Hozzávalók 4-6 főre:

-    250 gramm fehér bab
-    1 liter víz
-    1 hagyma félbe vágva
-    2 gerezd zúzott fokhagyma és 1 kis gerezd darálva vagy pépesítve
-    1 babérlevél
-    2 friss zsályalevél
-    só ízlés szerint
-    150 gramm konzerv tonhal
-    1 ek. sherry ecet
-    1 ek. friss citromlé
-    ½ tk. dijoni mustár
-    6 ek. extra szűz olívaolaj
-    2 ek. apróra vágott petrezselyem vagy menta
-    1 ek. apróra vágott snidling

Díszítésre (opcionális): szeletelt lilahagyma és fekete olajbogyó

Elkészítés

1, Leöblítjük a babot és feltesszük főni egy fazék vízben. Hozzáadjuk a félbevágott hagymát, a zúzott fokhagymát, babérlevelet és a zsályaleveleket. Ha felforrt, ízlés szerint sózzuk, majd lefedjük és lassú tűzön 1-1 ½ órát főzzük, amíg a bab meg nem puhul. Leszűrjük a babot, kidobjuk a hagymát, fokhagymát, babérlevelet és zsályát. A levet használhatjuk leveshez vagy tészta szószhoz.

2, Közben elkészítjük a spenótot és az öntetet. Összekeverjük az ecetet, citromlevet, darált vagy pépesített fokhagymát, olíva olajat és ízlés szerint sózzuk. 

3, Egy nagy tálban óvatosan összekeverjük a babot és a tonhalat. Ne aggódjunk, ha néhány bab szétesik. Hozzáadjuk a petrezselymet vagy mentát, a snidling és salátaöntet felét és jól összerázzuk. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.

4, A maradék öntettel összekeverjük a spenótot. Egy tálra helyezzük a spenótot, majd arra a tonhalat és megszórjuk a snidling maradékával. Lilahagymával és fekete olajbogyóval díszítjük és tálaljuk.  

A főtt babot körülbelül három napig tárolhatjuk hűtőben. A saláta a negyedik lépésig órákkal a tálalás előtt is elkészíthető.

Tápanyagtartalom adagonként (4 főre):

-    361 kalória
-    21 g zsír, 3 g telitett zsír, 3 g többszörösen telitett zsír, 15 g egyszeresen telitett zsír, 19 mg koleszterin
-    26 g szénhidrát
-    9 g élelmi rost
-    220 mg nátrium (az ízlés szerinti só nélkül)
-    19 g fehérje

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!