A fermentáció egy olyan kémiai folyamat, melynek során szerves anyagokat enzimek hatásának teszünk ki. Indulásképpen tehát adott valamilyen táplálék és valamilyen benne található, vagy hozzáadott enzim, esetleg baktérium- és/vagy gombakultúra.

Valójában a táplálék feldolgozása az enzimek feladata, de mivel a mikroorganizmusok is az általuk termelt enzimekkel dolgozzák fel a tápanyagokat, ezért sok esetben még laboratóriumi körülmények között is egyszerűbb őket hozzáadni a nyers alapanyaghoz, de van, hogy már természettől fogva jelen vannak abban.
afonyapapaya.jpg
A fermentáció tehát nem más, mint amikor valamilyen nyers táplálékot enzimek és esetleg megfelelő mikroorganizmusok segítségével alakítanak át más, kémiailag egyszerűbb vegyületté vagy vegyületekké.

A fermentáció után a sok vegyi folyamat eredményeképpen a legtöbb fermentált termékben olyan vitaminok és egyéb, a szervezet tökéletes működéséhez nagyban hozzájáruló anyag is keletkezik, amely bizonyos területen segíti az egész szervezet, vagy egyes szervek munkáját.

A fermentációt szinte beláthatatlanul régóta használja az emberiség, hiszen nagyjából i. e. 7000 körül már rutinszerűen alkalmazták.

Fermentáció segítségével készül a sör, a bor, a joghurt, a kefir, méz, de még a penicillin (antibiotikum) is.

Azok az élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők, melyek fermentálással készülnek, nem „halott” molekulákat, hanem biológiailag aktív, élő hatóanyagokat tartalmaznak. Azok a vitaminok, melyek egy élő, organikus közegbe vannak beágyazva, gyorsabban és jobban hasznosulnak a szervezetben, mivel könnyen feldolgozható formában kerülnek be testünkbe.

Ne feledjük, az emésztés során bennünk is fermentáció zajlik le, azonban a fermentált ételek és italok már részben előemésztetten kerülnek be a szervezetünkbe és ez bizony nagy könnyebbség.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!