Az egészséges életmód elengedhetetlen része a rost dús, növényi olajokban gazdag táplálkozás. A fitoszterinek egy összefoglaló szó, a növényi szterineket és sztanolokat jelenti. A fitoszterinek felépítése hasonló a koleszterinéhez. Leggyakrabban a zöldségekben, gyümölcsökben, növényi olajokban és gabonafélékben fordulnak elő.

A legismertebb növényi szterinek a béta-szitoszterin, a kampeszterin és a sztigmaszterin.

Független klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a megfelelő mennyiségű fitoszterin elfogyasztása rövid időn belül csökkenti az LDL, azaz az ártó koleszterin szintet.

Modern étrendünk átlagosan 300-600 mg koleszterint tartalmaz, ezen felül szervezetünkben még további 1000-1500 mg koleszterin termelődik naponta (ennek egy része epe formájában kerül a bélbe).

A fitoszterinek legfontosabb tulajdonságai:

- amikor a növényi szterinek bekerülnek szervezetünkbe, a vékonybélben szabad növényi szterinné változnak
- ezeknek a szabad növényi szterineknek egy része a koleszterinnel együtt oldhatatlanná válik és a széklettel együtt távozik a szervezetből
- a koleszterin mielőtt felszívódik a vérbe ún. micellákba lép be
- a micellák száma azonban korlátozott, ezért ha megfelelő mennyiségű növényi szterin van jelen, akkor kiszorítja a koleszterin egy részét, ezért kevesebb koleszterin szívódik fel
- a bélhámsejtek felszívó mechanizmusába is versenytársként jelennek meg a szterinek, ezáltal szintén kevesebb koleszterin tud felszívódni

A fitoszterinek jótékony mechanizmusának lényege tehát abban rejlik, hogy jelenlétük hatására kevesebb koleszterin szívódik fel, több választódik ki, és mindez úgy történik, hogy közben a szterinek szinte teljes mennyisége kiürül.

Ezáltal csökken az LDL koleszterin, míg a HDL koleszterin és triglicerid szintje változatlan marad.

Ehhez a mechanizmushoz azonban naponta 2-3 g (tehát 2-3000 mg) növényi szterint kell elfogyasztani.

Megfelelő, egészséges táplálkozással is ennek csak 20-25%-a érhető el. 2g növényi szterin 425 db paradicsomban vagy éppen 83 db narancsban található.

A mogyoró szterin tartalma kifejezetten magas, 100g mogyoró 119mg növényi szterint tartalmaz. Jelentős mennyiség található emellett pl. a teljes kiőrlésű kenyérben is, illetve a kukorica és repce olajban.

A fitoszterinek akár 30%-kal is képesek csökkenteni a koleszterin felszívódását!

BIOS LIFE SLIM = EGÉSZSÉG + FOGYÁS

http://bogi.zolditalok.hu/uploads/biosslim.jpg


BIOS LIFE SLIM Vásárlás
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!