A Clinical Infectious Disease nevű rangos, tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az USA-ban a legnagyobb élelmiszer áruházakban, az ott forgalmazott húskészítmények  majdnem 50%-a staphylococcus baktériummal szennyezett.

A staphylococcus jelenlétét egyaránt ki tudták mutatni csirke, marha, pulyka és sertéshúsban.
 
A dologban az a legérdekesebb, hogy a staphylococcus jelenlétét eddig nem is vizsgálták a húsokban, mivel úgy gondolták, nincs benn az első négy baktériumféleségben, ami a legjellemzőbb. Hát nagyot tévedtek!

Bár a staphylococcus megfelelő hőkezelést követően elpusztul (de ez nyilván nincs így a gynyers hús, staphylococcusengén vagy alig átsütött, véres bélszínek esetén), azért gondolni kell arra, hogy a hússal vagy húsáruval foglalkozó ember, ha nem mos nagyon alaposan kezet, akkor a staphylococcust más élelmiszerre, evőeszközre a kezével könnyen átviheti és megfertőződhet (ilyenkor hiába a jól átsütött hús).

A dolog másik pikantériája az, hogy ezeknek a staphylococcus baktériumoknak kb. 50%-a legalább három, ma vezető és használatos antibiotikummal szemben teljes rezisztenciát mutatott.

A nem megfelelően kezelt staphylococcus fertőzés pedig könnyen a beteg halálát okozhatja.
 
Bizony a húsevés nem veszélytelen dolog, és mint látjuk, nem csak az egészségtelen zsírok, a rákkeltő nitrózaminok és a magas fehérje tartalom miatt.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!