Mediterrán étel: fűszeres lencse és édes burgonya ragu chilivel
Hozzávalók 6-8 főre
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd aprított fokhagyma
- ízlés szerinti só
- 2 tk. enyhén pirított és őrölt köménymag
- 2 közepes méretű, kockára vágott sárgarépa
- 300 g barna vagy zöld lencse
- 1,5 l víz
- 2 közepes méretű édesburgonya, meghámozva és nagy kockára vágva
- 1-2 chili paprika, kimagozva és apróra vágva
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 babérlevél
- 1 ½ ek. apróra vágott friss koriander vagy petrezselyem
- a tálaláshoz: lime gerezdek
Elkészítés
Egy nagy fazékban felmelegítjük az olíva olajat, majd hozzáadjuk a hagymát. Gyakran kevergetve körülbelül 5 percig főzzük, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a fokhagymát és ízlés szerint sózzuk. Körülbelül 30 másodpercig főzzük, majd hozzáadjuk az őrült köményt és a sárgarépát. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a lencsét, vizet, édesburgonyát, chilit, paradicsompürét, sót és babérlevelet. Felforraljuk, majd közepes lángon, lefedve, 40-45 percig pároljuk, míg a lencse és édesburgonya meg nem puhul. Kóstoljuk és ízlés szerint fűszerezzük. Hozzákeverjük a koriandert vagy petrezselymet, egy percig főzzük, majd melegen tálaljuk. Lime gerezdeket kínálunk hozzá.
Hűtőben 3-4 napig is eláll, de besűrűsödik és a lencse is megduzzad. Vízzel vagy sűrített húslevessel hígíthatjuk.
Tápanyagtartalom adagonként (6 főre)
- 320 kalória
- 3 g zsír, 0 g telített zsír, 0 g többszörösen telítetlen zsír, 2 g egyszeresen telítetlen zsír, 0 mg koleszterin
- 59 g szénhidrát
- 11 g rost
- 119 mg nátrium (az ízlés szerinti só nélkül)
- 19 g fehérje