Mediterrán étel: fűszeres lencse és édes burgonya ragu chilivel

Hozzávalók 6-8 főre

-    1 ek. extra szűz olívaolaj
-    1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
-    2 gerezd aprított fokhagyma
-    ízlés szerinti só
-    2 tk. enyhén pirított és őrölt köménymag
-    2 közepes méretű, kockára vágott sárgarépa
-    300 g barna vagy zöld lencse
-    1,5 l víz
-    2 közepes méretű édesburgonya, meghámozva és nagy kockára vágva
-    1-2 chili paprika, kimagozva és apróra vágva
-    2 ek. paradicsompüré
-    1 babérlevél
-    1 ½ ek. apróra vágott friss koriander vagy petrezselyem
-    a tálaláshoz: lime gerezdek

Elkészítés

Egy nagy fazékban felmelegítjük az olíva olajat, majd hozzáadjuk a hagymát. Gyakran kevergetve körülbelül 5 percig főzzük, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a fokhagymát és ízlés szerint sózzuk. Körülbelül 30 másodpercig főzzük, majd hozzáadjuk az őrült köményt és a sárgarépát. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a lencsét, vizet, édesburgonyát, chilit, paradicsompürét, sót és babérlevelet. Felforraljuk, majd közepes lángon, lefedve, 40-45 percig pároljuk, míg a lencse és édesburgonya meg nem puhul. Kóstoljuk és ízlés szerint fűszerezzük. Hozzákeverjük a koriandert vagy petrezselymet, egy percig főzzük, majd melegen tálaljuk. Lime gerezdeket kínálunk hozzá.

Hűtőben 3-4 napig is eláll, de besűrűsödik és a lencse is megduzzad. Vízzel vagy sűrített húslevessel hígíthatjuk. 

Tápanyagtartalom adagonként (6 főre)

-    320 kalória 
-    3 g zsír, 0 g telített zsír, 0 g többszörösen telítetlen zsír, 2 g egyszeresen telítetlen zsír, 0 mg koleszterin
-    59 g szénhidrát
-    11 g rost 
-    119 mg nátrium (az ízlés szerinti só nélkül)
-    19 g fehérje

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!