Az étcsokoládéval készült muffin íze sokkal különlegesebb, ráadásul a magas kakaótartalmú csokoládé antioxidáns vegyületekben és omega-6 zsírsavakban igen gazdag, de emellett tartalmaz még magnéziumot, vasat, krómot, mangánt, cinket és rezet is.
Hozzávalók:
- 75 g hajdinaliszt
- 75 g őrölt mandula
- 140 g teljes kiőrlésű gluténmentes lisztkeverék (rizsliszt + kukorica keményítő)
- 32 g kakaópor
- 10 g sütőpor
- 5 g szódabikarbóna
- 3,5 g só (fél teáskanál)
- 100 g barnacukor vagy nádcukor
- 2 tojás
- 75 g repce vagy szőlőmag olaj
- 120 g zsírszegény joghurt
- 5 g vanília (1 tsk.)
- 330 g érett banán (kb. 3 db)
- 115 g keserű csokoládé
1, Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Olajjal vagy vajjal kenjük ki a muffin sütőformákat. A száraz összetevőket tegyük egy nagy tálba.
2, Egy másik nagy tálban keverjük össze az olajat és a cukrot, amíg krémessé nem válik. Adjuk hozzá a két tojást, a joghurtot, a vaníliát és a nyers banán szeleteket, majd dolgozzuk össze őket. Ezt követően adjuk hozzá a száraz összetevőket és turmixgép segítségével addig keverjük, míg nagyjából homogén masszát kapunk. Ekkora szórjuk bele a csoki darabokat.
3, Egy kanál segítségével töltsük meg a kivajazott muffin formákat, majd tegyük a sütőbe és fél órán át süssük. Amikor a muffinok megduzzadnak és enyhén megszilárdulnak, vegyük ki őket a sütőből.
Az elkészült muffinok még napokig elállnak a hűtőszekrényben, de le is fagyaszthatjuk őket.
Egy adag tartalmaz:
- 217 kcal
- 10 g zsír, 2 g telített szír, 2 g többszörösen telítetlen zsír, 3 g egyszeresen telítetlen zsír, 24 mg koleszterin
- 29 g szénhidrát
- 2 g rost
- 251 mg nátrium
- 4 g fehérje