Gluténmentes édesség, alacsony kalóriával

Hozzávalók 12db muffinhoz:

-    140 g kukoricadara
-   140 gramm teljes kiőrlésű gluténmentes keverék (100 g rizsliszt, 40 g kukoricakeményítő/burgonyakeményítő keverék)
-    35 g szójaliszt vagy további gluténmentes keverék
-    1 tk. őrölt gyömbér
-    2 tk. sütőpor
-    1 tk. szódabikarbóna
-    ½ tk. só
-    2 tojás
-    240 g alacsony zsírtartalmú joghurt
-    175 g melasz
-    1 tk. vanília
-    5 tk. repce vagy szőlőmag-olaj
-    75 g mazsola (opcionális)

Elkészítés

1.    A sütőt előmelegítjük 375 fokra. Olajjal vagy vajjal kikenjük a muffin formát. Egy közepes tálba szitáljuk a kukoricadarát, gluténmentes liszt keveréket, szójalisztet, gyömbért, sütőport és a sót. A szitában maradt szemcsés darabokat hozzáadjuk.

2.    Egy másik nagy tálban habverővel összekeverjük a tojást, joghurtot, vaníliát és olajat. Hozzáadjuk a száraz keveréket, alaposan elkeverjük, majd beledobáljuk a mazsolát.

3.    Egy kanál segítségével tele töltjük a muffin formát. A sütőbe helyezzük és 25-30 percig sütjük, míg enyhén megpirul és jól megemelkedik. A sütőből kivéve, ha a muffinok könnyen kivehetőek a formából, akkor egy rácsra téve hagyjuk őket kihűlni. Amennyiben nem vehetőek ki könnyen, hagyjuk kihűlni őket a formában. 

A muffinok szobahőmérsékleten pár napig tarthatóak el, hűtőben néhány nappal tovább, fagyasztva pedig néhány hónapig.

1 muffin tápanyagtartalma

-    211 kalória
-    8 g zsír, 1 g telített zsír, 2 g többszörösen telítetlen zsír, 5 g egyszeresen telítetlen zsír, 32 mg koleszterin
-    31 gramm szénhidrát
-    1 g rost
-    345 mg nátrium
-    4 g fehérje

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!