Gluténmentes édesség, alacsony kalóriával
Hozzávalók 12db muffinhoz:
- 140 g kukoricadara
- 140 gramm teljes kiőrlésű gluténmentes keverék (100 g rizsliszt, 40 g kukoricakeményítő/burgonyakeményítő keverék)
- 35 g szójaliszt vagy további gluténmentes keverék
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 2 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- ½ tk. só
- 2 tojás
- 240 g alacsony zsírtartalmú joghurt
- 175 g melasz
- 1 tk. vanília
- 5 tk. repce vagy szőlőmag-olaj
- 75 g mazsola (opcionális)
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 375 fokra. Olajjal vagy vajjal kikenjük a muffin formát. Egy közepes tálba szitáljuk a kukoricadarát, gluténmentes liszt keveréket, szójalisztet, gyömbért, sütőport és a sót. A szitában maradt szemcsés darabokat hozzáadjuk.
2. Egy másik nagy tálban habverővel összekeverjük a tojást, joghurtot, vaníliát és olajat. Hozzáadjuk a száraz keveréket, alaposan elkeverjük, majd beledobáljuk a mazsolát.
3. Egy kanál segítségével tele töltjük a muffin formát. A sütőbe helyezzük és 25-30 percig sütjük, míg enyhén megpirul és jól megemelkedik. A sütőből kivéve, ha a muffinok könnyen kivehetőek a formából, akkor egy rácsra téve hagyjuk őket kihűlni. Amennyiben nem vehetőek ki könnyen, hagyjuk kihűlni őket a formában.
A muffinok szobahőmérsékleten pár napig tarthatóak el, hűtőben néhány nappal tovább, fagyasztva pedig néhány hónapig.
1 muffin tápanyagtartalma
- 211 kalória
- 8 g zsír, 1 g telített zsír, 2 g többszörösen telítetlen zsír, 5 g egyszeresen telítetlen zsír, 32 mg koleszterin
- 31 gramm szénhidrát
- 1 g rost
- 345 mg nátrium
- 4 g fehérje