A frittata egy tipikus olasz étel, mely nagyon hasonlít az omletthez, azonban miután a tojás kicsit összeállt a serpenyőben, a sütőben sütik tovább. A gombás, spenótos frittata könnyen és gyorsan elkészíthető étel, mely kiváló lehet reggelire, ebédre vagy akár vacsorára.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olíva olaj
- negyed kg gomba
- só, frissen őrölt paprika
- 1-2 fej fokhagyma
- 200g spenót
- 8 tojás
- ¼ csésze reszelt Parmezán
- 2 evőkanál alacsony zsírtartalmú tej
1, Közepes lángon melegítsünk fel egy evőkanál olíva olajat egy nagyobb serpenyőben, majd adjuk hozzá a felszeletelt gombát és folyamatos kevergetés mellett 3-5 percig pároljuk, amíg megpuhul és kicsit levet enged. Sózzuk és szórjuk meg ízlés szerint frissen őrölt paprikával és adjuk hozzá a péppé tört fokhagymát és kb. 1 percig kevergessük. Ezt követően adjuk hozzá a spenótot, fedjük le és pároljuk addig, amíg a gomba leve elpárolog.
2, Közben törjük fel a tojásokat és öntsük egy nagyobb méretű tálba. Sózzuk meg, ízlést szerint adjunk hozzá fűszereket, a tejet és végül öntsük bele a serpenyőből a gombás-spenótos keveréket. Adjuk hozzá a Parmezán sajtot is.
3, A serpenyőbe öntsünk még egy evőkanál olíva olajat, majd amikor kellően felmelegedett, öntsük bele a tojásos-gombás-spenótos masszát. Addig főzzük, amíg az omlett széle kicsit megkeményedik, majd tegyük át egy pizza sütőbe és tegyük be pár percre a sütőbe. Addig süssük, amíg a teteje kicsit megpirosodik, de vigyázzunk, hogy az alja ne égjen meg! Szeletekre vágva, melegen tálaljuk.
Egy adag tartalmaz:
- 155 kcal
- 11 g zsír, 3 g telített zsír, 2 többszörösen telítetlen zsír, 6 g egyszeresen telítetlen zsír
- 248 mg koleszterin
- 3 g szénhidrát
- 1 g rost
- 122 mg nátrium
- 11 g fehérje