A grapefruit gyümölcs régóta úgy él a köztudatban, mint azon természetes táplálékok egyike, mely segítségével hatásosan lehet fogyni, s mára kialakult a „Grapefruit-diéta” is, kérdés, hogy valóban használ-e a módszer?

Pár évvel ezelőtt a Western Ontario Egyetem kutatói azt feltételezték, hogy a grapefruitban található ún. naringenin antioxidáns vegyület megelőzheti a túlsúly kialakulását, csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Egérkísérletekben a naringenin valóban képes volt produkálni a fenti eredményeket.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a kutatás során az egerek olyan dózisú naringenint kaptak, melyet normális táplálkozással mi nem lennénk képesek bevinni szervezetünkbe. A naringenin tehát csak nagyon-nagy dózisban képes hatást kifejteni, s ezt még humán kísérletekben nem sikerült bizonyítani.

Egy másik tanulmány szerint, melyet a Harvard Egyetem kutatói és már társ szervezetek végeztek, a naringenin nem csak a vérzsír értékeket képes normalizálni, hanem fontos szerepe lehet a koleszterincsökkentésben és az ideális testsúly megtartásában.

{$up_uri}grapefruit2.jpg


A grapefruit-diéta alapja tehát a gyümölcsben található antioxidáns vegyület, mely úgy tűnik, jótékony hatással van szervezetükre, azonban kétséges, hogy valódi súlycsökkenést el lehet-e érni vele. Ahhoz, hogy a naringenin zsírégető, súlycsökkentő hatása bebizonyosodjon, még további kutatásokra van szükség.

Ettől függetlenül érdemes étrendünkbe citrus gyümölcsöket építeni (grapefruit, narancs, citrim, lime), hiszen rengeteg értékes vegyületet, C-vitamint, antioxidánsokat, stb. tartalmaznak.

A jó minőségű vitaminok, antioxidánsok segíthetik immunrendszerünk védekezőképességét, ezek segítségével megelőzhetjük bizonyos betegségek kialakulását és ellenállóbbá tehetjük szervezetünket.

Nagyon fontos azonban megemlíteni, hogy nem mindenki fogyaszthat grapefruitot, grapefruit tartalmú étrend-kiegészítőt, mivel bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépve ártalmas lehet szervezetünkre. Pl. a magas vérnyomás betegségben gyakran használt kalcium antagonista gyógyszerek hatását oly mértékben fokozhatja, hogy, ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor vérnyomászuhanás, akár eszméletvesztés is lehet a kombináció következménye.

Kedvezőbb esetben csupán meggátolja egyes gyógyszerek lebomlását, más esetben elősegíti azok feldúsulását a vérben, ami már sokkal súlyosabb következményekkel járhat.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!