Ma már szinte mindenki számára ismert az elhízás és különböző súlyos, krónikus betegségek közötti kapcsolat. A túlsúly cukorbetegséghez, szív-, és érrendszeri megbetegedéshez vezethet, de növeli a rák kialakulásának valószínűségét is. A megelőzésben hatalmas szerepe van a megfelelő fogyókúrás étrendnek, az egészséges fogyásnak.

Az elhízás, túlsúly azonban tág fogalom, nem minden kövér ember egyforma. Kívülről sem. Vannak, akik pl. csak a hasukra híznak, mások a fenekükre, és gyakran találkozunk olyan emberekkel is, akik arányosan híznak meg, megvastagszik a karjuk, lábuk és nyakuk egyaránt.

De még a „hasra hízó” embereket is megkülönböztethetjük, hiszen egyes embereknél a zsírszövet a hasfal külső falára rakódik le, míg másoknál belül terül el.

Az egészség szempontjából ez utóbbi elhízás a legveszélyesebb, hiszen ebben az elhízási formában a zsírszövet a szív, a máj, a vesék, a hasnyálmirigy és az izmok köré rakódik le. Még nem egyértelmű, hogy ez a típusú elhízás pontosan miért alakul ki, de mindenképpen kapcsolatban van a magas zsírtartalmú ételek fogyasztásával. Egyértelmű azonban az, hogy ez a zsírszövet másként viselkedik, mint a „normál”, bőr alatti zsír.

Ez a belső szerveinket körülvevő zsírszövet nagyon káros, közvetlenül felelős a belekben, illetve a vérerekben kialakuló krónikus gyulladásokért, a II-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és bizonyos rák típusok kialakulásáért.

Ráadásul negatív hangulatunkért is felelős lehet, mivel növeli a stressz hormon, a kortizol szintjét, és csökkenti az endorfin szintet, ami a jókedvért felel.

A jó hír azonban az, hogy egy egészséges diéta, fogyókúra alkalmával ez a rendkívül kártékony zsírszövet meglehetősen nagy arányban fogyatkozik meg. Ezt egy kutatócsoport speciális ultra szenzitív 3D MRI készülék segítségével vizsgálta és találtak olyan esetet, ahol az 52 éves alany 13%-os fogyása (15 kg) 34% belső zsírveszteséggel járt. A szervezet ösztönösen szabadulni próbál a káros belső zsírtól, ezért elsőként ehhez nyúl hozzá.

Akik tehát kifejezetten azért diétáznak, fogyókúráznak, hogy egészségesebbek legyenek, nagyon hamar érhetnek el komoly sikert, még akkor is, ha ez kívülről kevésbé látszik. Egy jól kidolgozott életmódváltás, több zöldség és gyümölcsfogyasztás, a káros zsírok mellőzése, a fehérje és szénhidrát bevitel csökkentése, illetve változtatása, napi 40 perc mozgás (séta, gyaloglás, úszás, futás) nagyon sokat javíthat egészségünkön!

Az egészséges fogyásban sokat segíthet a lúgosítás (SuperGreens), valamint a magas vitamin és rost tartalmú étrend-kiegészítők (Bios Life Slim) fogyasztása. Ezek a termékek biztosítják a szervezet számára a megfelelő mennyiségű vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot, esszenciális aminosavat, fitonutrienst, és esszenciális zsírsavat.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!