A halolaj kapszula valóban évekkel növelheti meg élettartamunkat?

A világ lakossága egyre több pénzt költ táplálék-kiegészítő készítményekre. Angliában például a táplálék-kiegészítőkre szánt összeg 20%-át halolaj kapszulára költik. Mivel a halolaj rendkívül népszerű az egész világon, az élelmiszergyártók előszeretettel adagolják hozzá számos élelmiszerhez (sokszor még a kenyérhez is). Ez a módszer hatékonyan elősegíti az eladást.

Miért ilyen népszerű a halolaj a világon?

Számos kutatás utal arra, hogy a valódi „élet-elixír” maga a halolaj. Jótékony hatással van az agy, a csontok, a szív működésére, véd a ráktól, a szem problémáktól és még a hát fájdalmát is jól orvosolja.

Az Amerikai Kardiológus Társaság is gyakorlatilag mindenkinek javasolja az omega-3 fogyasztását, mivel kutatásaik szerint az omega-3 szívbetegekben 30%-kal csökkenti a korai, szív eredetű halálozást. De véleményük szerint az omega-3 védő hatással van az egészséges emberekre is. Ez egy nagyon egyszerű és rendkívül olcsó terápia.

Más tanulmányok azonban kevésbé meggyőzőek. Tegyünk rendet ebben a témában! Nézzük meg, hogy mire érdemes és mire nem érdemes költeni!

Mik is ezek az omega olajok tulajdonképpen?

Az omega olajok azok a többszörösen telítetlen zsírok, amelyek fogyasztása kifejezetten egészséges az ember számára.

Táplálkozásunkban 3-féle zsírt különböztetünk meg:

1. telített zsírsavak (állati eredetű zsírok, a sajtok, a vaj és a vörös húsok tartalmazzák)
2. egyszeresen telítetlen zsírok (ilyen az olíva olaj)
3. többszörösen telítetlen zsírok (olajos halban, mogyoróban, és növényi eredetű olajokban található)

Az egészséges, többszörösen telítetlen zsírokat két csoportba oszthatjuk: omega-3 és omega-6 zsírsavakra. Ezek az ún. esszenciális zsírsavak. Mindketten komoly szerepet játszanak a sejtek optimális működésében. Mivel szervezetünk nem képes előállítani ezeket a létfontosságú zsírokat, a táplálékunkból kell felvennünk őket.

A fő probléma az, hogy viszonylag sok omega-6 és meglehetősen kevés omega-3 zsírsavat fogyasztunk. Az omega-6 zsírsavhoz hozzájutunk a húsokból, a különböző olajokból.

A hosszú láncú omega-3 két nagyon fontos anyagot biztosít szervezetünk számára:

1. a DHA-t (docosahexaenoic sav): fontos szerepet játszik a gyermekek agyának fejlődésében, a szem és látás megfelelő működésében, és az észlelő funkciók javításában
2. az EPA-t (eicosapentaenoic sav): az agy egészséges működésének fenntartásában.

A legbőségesebb omega-3 forrás: makréla, hering, tonhal (nem a konzerv!), de sokat tartalmaz a lazac, szardínia és a füstöl hering is.

Tudományos körökben egyre inkább elfogadott, hogy hetente 2 alkalommal kell halat enni a megfelelő egészség megtartásának (vagy elérésének) érdekében. Egy adag hal kb. 140 grammnak felel meg. A britek ezzel szemben például átlagosan hetente 1/3 adagnak megfelelő halat fogyasztanak. Magyarországon ez az arány sokkal rosszabb!!!

Szívbetegség és agyvérzés (stroke)

Az utóbbi időben számos Amerikában végzett kutatás rámutatott arra, hogy a halolaj jelentősen csökkenti az ismétlődő szívinfarktusok esélyét szívbetegekben.

Korábbi tanulmányok szerint a halolaj jelentősen csökkenti a vérrögképződést.

Japánban 18 000 magas koleszterinnel rendelkező ember bevonásával végeztek kutatást, és azt találták, hogy napi 1,8g EPA bevitele hasonló eredményt ért el, mint a statinok, azaz 20%-kal csökkentették a szív eredetű problémákat.

Olaszországban egy hasonló tanulmány azt mutatta, hogy az infarktust elszenvedett betegek halálozása felére csökkent halolaj szedése mellett 4 hónapos időtávban.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a halolaj mindenkinél „működik”.

A legtöbb tanulmány korábban azt támasztotta alá, hogy az omega zsírsavak azoknál a betegeknél működnek igazán, akik infarktuson estek át korábban.

A legújabb tanulmányok azonban azt találták, hogy az omega zsírsavak csökkentik a stroke, infarktus és rák kialakulásának valószínűségét.

Alzheimer és intelligencia

A legtöbb omega zsírsavakkal végzett tanulmány az agy működésére, az észlelésre, a gondolkodásra koncentrálódott. Számos kutatás azt mutatta, hogy az omega-3 csökkenti az agyban a plakkok kialakulását (a plakkok kialakulása agykárosodáshoz, és Alzheimer kór kialakulásához vezethet). Több kutató rámutatott arra, hogy a terhesség alatti alacsony omega-3 fogyasztás a megszületett gyermekben viselkedési problémákat okozhat és akár depresszióhoz is vezethet.

Összességében azonban megállapítható, hogy az omega zsírsavak jó hatással vannak a magzat agyának fejlődésére, védelmet jelenthetnek bizonyos degeneratív agyi elváltozásokkal szemben, de az intelligenciát nem növelik.[=b]

[b]Rák


Egy 700 000 ember bevonásával történt tanulmány megállapította, hogy a halolaj általánosságban nem véd a rák ellen. De bizonyos rák típusokban szignifikánsan kedvező hatást mutatott, ilyen például a bél rák és a prosztata rák. A kaliforniai egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy az omega-3 60%-kal képes csökkenteni férfiakban a prosztata rák kialakulását.

Az omega-3 tehát segíthet a prosztata és bél rák megelőzésében.

Arthritis

A Harvard Medical School eredményei azt mutatták, hogy az omega-3 szedése (nagy dózisban) jó hatással lehet a rheumatoid arthritisben szenvedő betegekre. Úgy tűnik, az omega zsírsavak képesek lefékezni a betegséget.

Szem problémák

Számos kutató szerint az omega-3 legalább heti egy alkalommal történő fogyasztása védelmet nyújthat az AMD ellen (AMD=age-related macular degeneration). A makula degeneráció az idősebb embereket érinti és sok esetben a látás elvesztéséhez vezet.

Egy Londonban végzett kutatás szerint az omega-3 50%-kal képes csökkenteni a betegség kialakulásának valószínűségét.

Egy másik tanulmány 40%-os csökkenést mutatott. Ebbe a tanulmányba 4 500 önkéntes férfit és nőt vontak be, étkezésüket omega-3-mal egészítették ki. Astrid Fletcher professzor, a kutatás vezetője szerint a fő ok az, hogy az omega-3 képes csökkenteni a gyulladásokat és elősegíti az erek egészséges működését.

Az omega zsírsavak fogyasztásával tehát úgy tűnik, hogy jó eredménnyel előzhető meg az időskori vakság.

Összességében tehát elmondható, hogy az omega zsírsavak rendkívül jótékony, esszenciális zsírsavak, fontos, hogy táplálkozásunk szerves részévé váljanak. Annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségben tudjuk magunkhoz venni, érdemes rendszeresen halat fogyasztanunk és omega zsírsavakat tartalmazó táplálék-kiegészítő készítményeket szednünk.

A jó minőségű omega zsírsavakat tartalmazó táplálék-kiegészítő készítmény megfelelő arányban tartalmazza az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat.

Ez rendkívül fontos, mivel a szervezetünknek szüksége van mindhárom zsírsav kombinációra, azonban nem azonos mennyiségben.

A Földön élő emberek táplálkozási szokásai országonként különböznek, ezért az a táplálék-kiegészítő, amelyik pl. Nagy-Britanniában forgalomban van, nem biztos, hogy megfelelő a magyar emberek számára is.

A magyar lakosság számra a legideálisabb az omega 3-6-9 kombinációja, naponta legalább egy gramm mennyiségben! Mindig étkezés után fogyasszuk, soha ne éhgyomorra.

Akiknek epekövük, megtört epehólyagjuk van, esetleg polipok vannak az epehólyagjukban, ők nem tudnak minden omega 3-6-9 terméket elfogyasztani.

Nekik speciális, az emésztést és az epe görcsös összehúzódását gátló készítmény javasolt, az Omega E-ssentials. Az benne lévő növényi olajok simaizom lazító hatásuk révén lehetővé teszik, hogy megfelelő mennyiségű omega zsírsavakhoz jusson az ő szervezetük is.

Omega 3-6-9 - Omega 3-6-9

Omega E-ssentials - Omega E-ssentials

Kérdése van?

Írjon e-mail címemre: [email]info@drtihanyi.hu[/email]
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!