Az Ohio State University kutatói legújabb tanulmányuk során azt találták, hogy azoknál a túlsúlyos, de egészséges középkorú vagy idősebb felnőtteknél, akik 4 hónapon keresztül fogyasztottak napi 1,25-2,5g omega-3 étrend-kiegészítőt, jelentősen javult a fehérvérsejtek DNS-ének végén elhelyezkedő telomerek állapota.

Az öregedés tulajdonképpen nem más, mint a telomerek fokozatos rövidülése. Ha sikerül lassítani ezt a folyamatot, lassul az öregedés is. Ha a telomerek elfogynak, a DNS, a sejt örökítő anyaga, mely kettős spirál formájú, széttekeredik és a sejt elpusztul.

Az Ohio Egyetem kutatói szerint az immunsejtek DNS-ének rövidülése lassabban következik be azoknál, akiknél az omega-3 zsírsav bevitel aránya magasabb a többi zsírsavhoz képest. Ráadásul a rendszeres omega-3 fogyasztás csökkenti az oxidatív stresszt, amit a káros szabad gyökök okoznak a szervezetben.

A szabad gyökök szintén a DNS-t támadják és hatásukra a DNS-ben olyan hibák képződnek, amiknek következtében a sejtek hibás fehérjéket állítanak elő. A hibás fehérjék számtalan betegség – köztük a rák - okozói lehetnek, ezért a szabad gyökök okozta oxidatív stressz a másik fő oka az öregedésnek, ill. a halálnak. omegazsirsavak_2.jpg

A kutatást vezető pszichiáter professzor szerint a tanulmány azt sugallja, hogy az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásával lassítható lehet az öregedés folyamata.

A kutatás megállapította azt is, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat, aminek különösen nagy jelentősége lehet a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az interleukin-6 gyulladásos marker szignifikáns csökkenést mutatott az omega-3 készítményt fogyasztó résztvevőknél. 

A korábbi kutatások szerint az alábbi betegségek megelőzésében lehet szerepe az omega-3 zsírsavaknak:

-    szívinfarktus
-    2-es típusú cukorbetegség
-    artritisz
-    Alzheimer-kór

Aki nem eszik meg naponta legalább 40 dkg tengeri halat, annak a szervezetében nincs elegendő mennyiségű omega-3 zsírsav (ne feledjük, ez esszenciális zsírsav, amit szervezetünk nem képes szintetizálni). Ilyenkor a megoldást a jó minőségű étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása jelenti.

om369young.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!